RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Raad Utrecht mag meepraten over bodycams BOA's, maar beslist er niet over

UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht mag niet beslissen over het invoeren van bodycams voor buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA). Dat antwoordt burgemeester Peter den Oudsten vandaag op vragen van een aantal partijen in de raad. Utrecht experimenteert met de speciale camera's, en de burgemeester is niet van plan de raad om goedkeuring te vragen.

Volgens Den Oudsten speelt de arbeidsrelatie tussen de BOA's en de gemeente een rol en heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid om de camera's zelfstandig in te voeren. Wel haalde hij een bestuurlijke truc uit de kast om de raad alsnog mee te kunnen laten praten.

In Utrecht loopt een pilot met lichaamscamera's voor BOA's. Volgens de burgemeester vergroot de bodycam de veiligheid van BOA's en ook het gevoel van veiligheid van die ambtenaren. Een dergelijke camera op het lichaam van een BOA werkt de-escalerend, zegt de burgemeester.

D66, GroenLinks en Student & Starter zijn niet enthousiast over de bodycams. Maar meer nog waren ze ontevreden over het feit dat het college ze wil invoeren zonder overleg met de gemeenteraad. De partijen erkennen dat goedkeuring van de raad niet noodzakelijk is, in dit geval. Maar zo stelt Maarten Koning: "Dit onderwerp verdient zorgvuldige besluitvorming, omdat er sprake is van een afweging op thema's als veiligheid, privacy en financiŽn."

Koning vroeg aan de burgemeester om een eventuele definitieve invoering van bodycams eerst voor te leggen aan de gemeenteraad, zodat die er over kan beslissen. Dat doet de burgemeester niet, maar hij wil wel, voordat er een besluit wordt genomen, met de raad in discussie over het gebruik van bodycams in zijn algemeenheid. Dan kan de raad uitspreken of ze deze dingen nuttig, acceptabel en zinvol vindt. Met die mening van de raad kan het college vervolgens rekening houden als ze een besluit neemt. De raad nam genoegen met die politieke truc.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -