Jeugd gehecht aan Ameide, maar 'geen huis te vinden'

AMEIDE - Jongeren in Ameide hebben een brief gestuurd naar de gemeenteraad van Vijfheerenlanden. Ze willen graag in het stadje aan de Lek blijven wonen, maar er zijn volgens hen te weinig betaalbare huizen. Als er niet gauw een oplossing komt trekken ze weg, is de boodschap.
Steven woont nog bij z'n ouders, maar wil binnenkort een eigen huis.

Dure huizen

"In ons dorp komt het niet vaak voor dat jongeren weg willen. Iedereen wil hier blijven wonen", vertelt Mark van den Berg (22), een van de briefschrijvers. Ook hij zoekt een huis in Ameide. Het probleem: de woningen zijn schaars en te duur voor veel starters. Zo geldt bij het nieuwbouwproject De Meelfabriek een vanaf-prijs van 399 duizend euro.
"Dat kan een starter of een eenverdiener absoluut niet betalen", zegt Van den Berg. Bij het voorlopig enige andere nieuwbouwproject in het stadje, op het oude terrein van basisschool De Kandelaar, wordt dertig procent sociale huur of koop. Dat komt neer op zeven huizen. "Met zo weinig betaalbare woningen los je het probleem niet op", aldus Van den Berg.
Jongeren die eenmaal weggetrokken zijn, komen vaak niet meer terug.
De briefschrijvers
De briefschrijvers zijn bang dat ze Ameide moeten verlaten om ergens anders bijvoorbeeld een studio of appartement te betrekken. Ze schrijven: "Wij willen graag in dit mooie dorp blijven wonen, dichtbij vrienden en familie. Maar de enige plek waar dat kan, is bij onze ouders."

Voorzieningen in gevaar

De jongeren vragen de gemeenteraad na te denken over het woningtekort, en bij toekomstige bouwprojecten de focus te verleggen van dure woningen naar betaalbare huizen voor starters en eenverdieners. "Jongeren die eenmaal weggetrokken zijn, komen vaak niet meer terug", waarschuwen ze.
Dat zou zonde zijn, vindt ChristenUnie-raadslid Dico Baars. Hij is bang dat voorzieningen als een supermarkt en sportverenigingen verdwijnen. "Als er minder kinderen worden geboren, kan het voortbestaan van een basisschool op het spel komen te staan. Dat gebeurt er als we jongeren geen plek kunnen bieden in kleine dorpen."
Een huis, een appartement of een studio: ik vind het allemaal goed.
Mark van den Berg, woningzoekende
Baars is zelf ook twintiger een woont in een koophuis in Meerkerk. Een gelukje, noemt hij het. "Er was toevallig net een groot nieuwbouwproject klaar", zegt hij. "Als ik nu een huis had willen kopen of huren in het dorp, had ik geen schijn van kans gehad."

Te weinig gebouwd

Het raadslid deelt de opvatting van de jongeren, dat de gemeente meer moet doen om starterswoningen te realiseren. Het denkt bijvoorbeeld aan het splitsen van woningen. Ook vindt Baars dat projectontwikkelaars verleid moeten worden om bij projecten ook huizen voor jongeren te bouwen. "Daar kun je afspraken over maken."
Hij erkent dat er de afgelopen jaren te weinig woningen zijn gebouwd. "We hebben de landelijke ontwikkelingen niet mee", verklaart hij. "Stikstof is zo'n probleem dat echt een aantal grote projecten heeft stilgezet. Dat vind ik pijnlijk om te zien, juist omdat de urgentie zo groot is."

Eigen plek

De jongeren zijn inmiddels met meerdere raadsleden in gesprek. Mark van den Berg hoopt snel een huis te kunnen vinden. Veel wensen heeft hij overigens niet. "Een huis, een appartement of een studio: ik vind het allemaal goed. Huur of koop maakt me ook niet uit. Het gaat om een plekje voor jezelf."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.