RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Leusden wil 'substantieel' minder windmolens op Leusderheide

LEUSDEN - De gemeenteraad van Leusden heeft donderdagavond ingestemd om het aantal windmolens dat op de Leusderheide voor de Regionale Energiestrategie (RES) Amersfoort als kansrijk wordt bestempeld 'substantieel wordt teruggebracht'. Ook wil de gemeente dat er regionaal naar andere zoekgebieden voor windmolens en zonnevelden wordt gekeken, en dat inwoners zo vroeg mogelijk bij de rest van de ontwikkeling van de RES worden betrokken.

De eerste verkenning om 14 windmolens op de Leusderheide te plaatsen is al lang onderwerp van discussie. Het zou in 40 procent van de beoogde energie-opwek in de regio Amersfoort voor 2030 kunnen voorzien, maar dat lijkt nu niet door te gaan. Natuurorganisaties zien in de Leusderheide met haar kwetsbare soorten een belangrijk natuurgebied, inwoners uitten middels een petitie hun angst voor horizonvervuiling en pleitten vooral voor zonnevelden, en Defensie oefent er veel.

Defensie gaf begin september aan dat onderzoek naar zeven windturbines wel mogelijk is, in een gebied grenzend aan de Leusderheide langs de snelweg A28 en de spoorlijn Utrecht-Amersfoort.

De gemeenteraad heeft met de instemming een aanpassing op het concept-bod RES Amersfoort ingediend, waarin de gemeente beschrijft dat windmolens op de Leusderheide vooralsnog moeilijk te realiseren lijkt en dat er vooral naar alternatieve locaties in de regio gezocht moet worden.

Het conceptpakket met eerste ideeŽn voor groene opwek in de regio Amersfoort is samengesteld door de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg en vandaag opgestuurd naar Den Haag, dat zich de komende maanden over de plannen buigt. Binnen de provincie Utrecht hebben de RES-regio's U16 en Food Valley hetzelfde gedaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -