Coronasteun vooral naar horeca en dienstverlening

Leeg terras op de Neude
Leeg terras op de Neude © Tobias Bos
PROVINCIE UTRECHT - Iets meer dan 43 procent van de Utrechtse bedrijven maakt gebruik van een financiële regeling in verband met de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral bedrijven in de horeca, overige persoonlijke dienstverlening (zoals kappers en schoonheidssalons) en de cultuursector ontvingen steun.
In de stad Utrecht kreeg precies de helft van het aantal bedrijven een vorm van coronasteun. In Rotterdam en Amsterdam lag dat aandeel met 55 procent en 51 procent iets hoger. Den Haag zit daaronder (48 procent).

Middenmoot

Landelijk maakte 45 procent de bedrijven met twee of meer werkzame personen gebruik van een van de regelingen. Dat zijn 187.000 bedrijven, uitgaande van cijfers tot en met 31 augustus. Van alle provincies is Limburg koploper, met de helft van alle bedrijven daar die steun ontvangen. Friesland maakt het minste gebruik van coronasteunmaatregelen (38 procent). Utrecht zit in de middenmoot.

Baanverlies

Bij de bedrijven die NOW-steun ontvingen verdwenen tussen februari en juni toch nog 181.000 banen, ondanks de voorwaarde dat er geen werknemers zouden worden ontslagen. Volgens het CBS komt dit doordat tijdelijke contracten niet werden verlengd. Ook worden arbeidsrelaties waarin geen uren worden gewerkt, bijvoorbeeld oproepbanen, niet geregistreerd als baan.
Het baanverlies was met dik 12 procent het grootst in de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening, gevolgd door de bedrijfstakken horeca en cultuur, sport en recreatie. In die laatste sectoren ging het om 10 procent krimp.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.