Studenten eisen fysiek onderwijs: waarom geen les in de Jaarbeurs, Tivoli of het Muntgebouw?

Utrecht - Studenten eisen vandaag tijdens een demonstratie meer fysiek onderwijs. Door corona zitten ze amper nog gezamenlijk in de collegebanken en dat komt volgens hen de kwaliteit van onderwijs niet ten goede. "Onderwijs is meer dan alleen maar het behalen van je studiepunten", zegt Stan Liebrand, student Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Utrechtse studentenunie Vidius. Hij wil dat gebouwen als de Jaarbeurs en het Muntgebouw gebruikt worden voor colleges.
Stan woont zelf met drie anderen in een studentenhuis in de Utrechtse Rivierenwijk. Door corona volgt hij de colleges noodgedwongen op zijn laptop, die staat op een klein bureautje onder zijn hoogslaper. "Dit is waar ik nu het meeste van mijn tijd spendeer", vertelt hij als hij een rondleiding geeft. De krappe werkplek is volgens hem "pure noodzaak". "Want met het bed en de kast was er verder geen ruimte meer."
Het werkt zo, maar ideaal is anders. "Het bureau is eigenlijk te laag. Als ik naar het scherm van mijn laptop kijk, krijg ik last van m'n nek. De plek verhogen is geen mogelijkheid", legt Stan uit. Hij zit nu al bijna met zijn hoofd tegen de onderkant van de hoogslaper aan. En Stan heeft het dan nog goed voor elkaar. Hij kent ook genoeg andere studenten die helemaal geen studeerplek hebben. Zij volgen hun colleges noodgedwongen vanuit de gezamenlijke huiskamer bijvoorbeeld.
Stan en zijn studiegenoten willen dat dat verandert. "We willen weer fysiek les krijgen. We denken dat dat de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt." Nu mogen ze slechts sporadisch naar de hogeschool of universiteit. "Op de universiteit is de regel dat dertig procent van de ruimte gebruikt wordt. En ze proberen één keer per week fysiek onderwijs aan te bieden."
Volgens de studenten zou de ruimte op de universiteit beter benut kunnen worden zodat er meer college gegeven kan worden. Maar ze willen dat daarnaast naar andere ruimtes gekeken wordt. "Heel veel plekken staan nu leeg. De Jaarbeurshallen, het Beatrixtheater, Tivoli, De Munt", somt Stan op. "We willen dat de gemeente in gesprek gaat met die partijen om te kijken of ze ook op die plekken fysiek onderwijs kunnen bieden of studieplekken kunnen inrichten."

Enorm ruimtetekort

Jeffrey Koppelaar van de partij Student & Starter ziet dat idee wel zitten, legt hij uit als hij met onze verslaggever door het Muntgebouw loopt. "Als ik hier zo om me heen kijk zie ik zeker mogelijkheden om heel wat studenten hier een plekje te geven."
De lange rijen die elke dag bijvoorbeeld voor de bieb op de Neude staan, laten volgens hem zien hoe hoog de nood is. "We zien inderdaad dat er heel veel druk zit op studieplekken. Er is een enorm ruimtetekort. Niet elke student heeft een geschikte kamer om daar de hele dag te zitten. Dus we moeten alternatieven bieden en wij vinden dat de gemeente daar ook een rol in moet spelen."
Ook pandbewaarder Adriaan Derksen van de Munt ziet mogelijkheden. "We hebben natuurlijk als evenementen- en congreslocatie op dit moment beduidend minder evenementen dan normaal. Dus wellicht liggen daar mogelijkheden om samen op te trekken."
Stan ziet dat wel zitten als hij een rondje door het gebouw loopt. "Prachtig! Het bruist van de geschiedenis", zegt hij bij het zien van de gulden middenweg. "Het zou natuurlijk heel mooi zijn als hier colleges gegeven kunnen worden." Want uiteindelijk is dat waar het voor Stan om draait: dat er weer meer contactmomenten ontstaan. Met docenten maar ook met medestudenten.
"Je onderwijs aan de hogeschool of universiteit is meer dan alleen maar het behalen van je studiepunten. Het is ook stukje academische vormgeving. In gesprek gaan met andere studenten die ook geïnteresseerd zijn voor dat vakgebied. En dan heb je een keer een gesprek over stof die wat verder gaat dan het college of je loopt een keer het college uit en dan kijk je elkaar aan en zeg je: 'nou ik begreep daar de ballen van'."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.