Ruim 30 miljoen om bodemdaling veenweidegebied tegen te gaan

PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht en het Rijk steken samen ruim dertig miljoen euro in projecten om de bodemdaling in het veenweidegebied te voorkomen. Inklinken van de grond zorgt voor enorme schade aan wegen en woningen.
Het geld wordt besteedt aan het testen van nieuwe manieren die het zakken van de bodem moeten tegengaan. Daarbij wordt volgens de provincie nauw samengewerkt met boeren.
De daling in onze provincie gaat het snelst in het Groene Hart aan de westkant van Utrecht. De bodem daar daalt door het oxideren en inklinken van de veengrond. Naast overlast en schade voor inwoners en ondernemers, zorgt de bodemdaling ook voor de uitstoot van CO2.
Gedeputeerde Hanke Bruins Slot: "Bodemdaling stelt ons voor uitdagingen in het veenweidegebied. Met slimme innovaties en goede samenwerking pakken we bodemdaling aan en verminderen we de uitstoot van CO2. We bieden toekomst aan de agrarische sector en zetten in op een goede waterkwaliteit en versterking van de biodiversiteit."
De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) adviseerde begin september al dat het waterpeil in de veenweidegebieden rond Kamerik en Woerden omhoog moet om zo bodemverzakkingen te voorkomen en het milieu te helpen. Dat advies ligt gevoelig bij de boeren in het gebied.
Advies: breng waterpeil veenweidegebied omlaag (3 september 2020)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.