Corona vandaag: weer flinke stijging besmettingen en extra maatregelen in centrum Amersfoort

PROVINCIE UTRECHT - Ook in de provincie Utrecht blijft het aantal mensen met een coronabesmetting flink oplopen. En is een speciaal ouderenuurtje in de supermarkt nu wel of niet een goed idee? In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in onze regio.

Opnieuw meer coronabesmettingen

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 3831 nieuwe coronagevallen gemeld, waarvan 335 in de provincie Utrecht. Dat is weer een stijging. Tussen woensdag en donderdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 3263 meldingen van positieve tests gekregen, waarvan 284 in de provincie Utrecht. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 22.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal sterfgevallen steeg met negen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren dertien sterfgevallen gemeld, net als de twee dagen daarvoor.

Ook stijging in ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 733 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 30 mei. Vergeleken met donderdag liggen 42 patiënten meer in een ziekenhuis. Die stijging past bij de verwachting en ook de komende dagen zal het aantal opnames stijgen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Op de verpleegafdelingen liggen 573 coronapatiënten, 34 meer dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 152 naar 160. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten dus met 42.
Coronapatiënten Utrechtse ziekenhuizen, 2 oktober 10.00u:

Diakonessenhuis: 4 op IC, 5 op verpleegafdeling
Meander Medisch Centrum: 3 op IC, 8 op verpleegafdeling
St. Antonius: 6 op IC, 12 op verpleegafdeling
UMC Utrecht: 4 op IC, 13 op verpleegafdeling

Meer Utrechtse theaters willen ontheffing

Theaterdirecties in de stad Utrecht zijn teleurgesteld over het besluit dat slechts zestien podia in de provincie open mogen blijven onder de huidige coronamaatregelen. In de stad krijgen vier podia in het centrum een ontheffing van de veiligheidsregio. In de andere wijken van Utrecht moeten voorstellingen worden geannuleerd.
Utrecht zou meer oog moeten hebben voor de theaters buiten het centrum van de stad. Die oproep doen ZIMIHC Cultuurhuizen en Stut Theater. ZIMIHC heeft theaters in Overvecht, Wittevrouwen en Zuilen, het Stut Theater is een theatergezelschap.
Zij laten weten graag ook een ontheffing te willen zodat er meer dan 30 personen hun gebouwen in mogen. Gisteren maakte burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht Peter den Oudsten bekend dat in de provincie zestien podia zo'n ontheffing krijgen. In de stad Utrecht gaat het om de Jaarbeurs, TivoliVredenburg, Stadsschouwburg en de Paardenkathedraal. Den Oudsten liet toen weten "zeer terughoudend" te zijn omgegaan met het verlenen van de ontheffingen.

Amersfoort grijpt in bij centrum

Amersfoort heeft extra maatregelen genomen in het centrum. Er zijn hekken geplaatst en verkeersregelaars ingezet om mensen te verzoeken hun fiets in de daarvoor bestemde fietsenstallingen te plaatsen.
In de winkelstraten Langestraat, Utrechtsestraat en Arnhemsestraat is een witte lijn getrokken die bezoekersstromen beter moet scheiden. De gemeente hoopt zo dat de 1,5 meter afstand beter kan worden gewaarborgd.
Verkeersregelaars wijzen fietsers op de fietsenrekken
Verkeersregelaars wijzen fietsers op de fietsenrekken © GinoPress B.V.

Tieners opgepakt na ruzie met boa's over mondkapjes in bus

Drie tieners zijn gisteren opgepakt nadat ze buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hadden mishandeld in een bus in Amersfoort. De drie kregen het met de handhavers aan de stok over de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

Studenten demonstreren voor meer fysiek onderwijs

Studenten eisen vandaag tijdens een demonstratie meer fysiek onderwijs. Door corona zitten ze amper nog gezamenlijk in de collegebanken en dat komt volgens hen de kwaliteit van onderwijs niet ten goede.
"Onderwijs is meer dan alleen maar het behalen van je studiepunten", zegt Stan Liebrand, student Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de Utrechtse studentenunie Vidius. Hij wil dat gebouwen als de Jaarbeurs en het Muntgebouw gebruikt worden voor colleges.
Studenten zitten thuis: 'waarom niet studeren in het Muntgebouw?'

Coronasteun vooral naar horeca en dienstverlening

Iets meer dan 43 procent van de Utrechtse bedrijven maakt gebruik van een financiële regeling in verband met de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral bedrijven in de horeca, overige persoonlijke dienstverlening (zoals kappers en schoonheidssalons) en de cultuursector ontvingen steun.
In de stad Utrecht kreeg precies de helft van het aantal bedrijven een vorm van coronasteun. In Rotterdam en Amsterdam lag dat aandeel met 55 procent en 51 procent iets hoger. Den Haag zit daaronder (48 procent).

Apart mondkapjesprotcol voor leerlingen speciaal onderwijs

De PO-Raad komt maandag met een apart protocol over het dragen van mondkapjes in het voortgezet speciaal onderwijs. Dat is nodig omdat leerlingen op die scholen soms beperkingen hebben die het dragen van een mondkapje heel lastig maken, zegt Sandra Beuving namens de raad.
Volgens Beuving is het voor dove en slechthorende leerlingen essentieel dat zij gezichtsuitdrukkingen en de mond goed kunnen zien. Slechtziende leerlingen kunnen eveneens erg gehinderd worden door mondkapjes. Ook zijn er scholen waar leerlingen zodanige gedragsproblemen hebben, dat het dragen van een mondkapje vrijwel onmogelijk is.
"We maken de afweging tussen veiligheid, kwaliteit van onderwijs en gezondheid. We vinden het dragen van mondkapjes heel belangrijk. Scholen kunnen echter in overleg met de medezeggenschapsraad zelf afwegen of het in hun geval haalbare kaart is. Er zijn bijvoorbeeld scholen die overwegen om plastic gelaatsmaskers in te voeren", aldus Beuving.

FC Utrecht denkt niet dat er over drie weken alweer supporters welkom zijn

Veiligheidcoördinator Stef van der Weijden van FC Utrecht verwacht niet dat de maatregel om zonder publiek te spelen over drie weken alweer wordt teruggedraaid. Dat zei hij vrijdag bij RTV Utrecht in 'Een Berg Sport'. "We prepareren er ons er wel op, maar ik ben bang van niet."
De maatregel die Rutte maandag afkondigde geldt in principe voor drie weken. Maar Van der Weijden vreest dat de fans langer geduld zullen moeten hebben. "Ik ben er bang voor, eerlijk gezegd. Ik hoop dat de cijfers gaan dalen en dat we weer toestemming krijgen, maar ik vrees het tegenovergestelde."
Stef van der Weijden is somber over wedstrijden met publiek

Mondkapjes in openbare ruimte voorlopig niet verplicht

Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat het "een kwestie van even wennen" is voordat Nederland massaal het advies opvolgt om in openbare gelegenheden binnen een mondkapje te dragen. "Als het nodig blijkt op enig moment, dan kan het altijd nog een verplichtender vormgeving krijgen, maar laten we het eerst eens op deze manier doen."
Ook justitieminister Ferd Grapperhaus ziet voorlopig nog niets in een draagplicht. "Laten we nou eerst met elkaar gewoon dit dringende advies doen", zegt hij. "Je hoeft niet altijd iets in de wet verplicht te stellen, met straf en dergelijken." Bovendien houden volgens de bewindsman veel mensen zich aan dat advies.

IJsselmeervogelstrainer zet vraagtekens bij grote aantal corona-afgelastingen

De eerste vier weken van de voetbalcompetities worden gekenmerkt door veel afgelastingen vanwege coronabesmettingen. Ook voor dit weekend zijn alweer de nodige duels van het programma geschrapt. Er dreigt inmiddels een stuwmeer aan inhaalwedstrijden te ontstaan. IJsselmeervogelstrainer Berry Smit waarschuwt voor misbruik van de regels.
"Vroeger lieten we in Volendam de brandweer komen als we een paar blessures hadden", zegt Volendammer Smit. "Die spoot dan het veld onder en dan zei de consul dat er niet gespeeld kon worden. Ik verbaas me er nu over dat er op donderdag al wedstrijden voor het weekend worden afgelast. We moeten oppassen dat de coronaregels niet misbruikt worden."

ANBO: ouderenuurtje in supermarkt is stigmatiserend

Het klinkt misschien sympathiek wat het kabinet wil: elke supermarkt die verplicht twee vaste uren per dag moet instellen voor oudere en kwetsbare mensen. Maar in de praktijk gaat dat helemaal niet werken, zegt ouderenbond ANBO. Bovendien is dat "stigmatiserend en onnodig". "Ouderen zijn gewone mensen en moeten dus op elk moment boodschappen kunnen doen."
Al tijdens de eerste coronagolf stelden supermarkten hun deuren tussen 07.00 en 08.00 uur open voor uitsluitend ouderen. Dat werkte niet, want oudere mensen krijgen vaak in de ochtend thuiszorg, stelt de ANBO achteraf vast. Opnieuw speciale ouderentijden lijkt ANBO-directeur Liane den Haan niet handig. Andere mensen hebben dus pech en "dat lijkt me niet bevorderlijk voor de saamhorigheid tussen mensen".
De andere ouderenvakbond KBO-PCOB is juist de tegenovergestelde mening toegedaan. Gusta Willems van KBO-PCOB: "We zijn enthousiast over deze boodschappenuurtjes. Sommige senioren durven op dit moment niet veilig de supermarkt in. Dan is het mooi dat voor deze mensen die anders niet durven, er een alternatief geboden wordt. Toen de eerste uurtjes werden ingevoerd, kregen we ook tal van mooie reacties terug. Natuurlijk, het was wat vroeg, maar daar komt nu keuze in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.