RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Cultuursector Utrecht over coronamaatregelen: Waarom alleen podia in de binnenstad?


UTRECHT - Theaterdirecties in de stad Utrecht zijn teleurgesteld over het besluit dat slechts zestien podia in de provincie open mogen blijven onder de huidige coronamaatregelen. In de stad krijgen vier podia in het centrum een ontheffing van de veiligheidsregio. In de andere wijken van Utrecht moeten voorstellingen worden geannuleerd.

"Ze hebben heel duidelijk gekozen voor regionale spreiding", zegt Désirée Majoor, directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd. "Ik kan me ook echt voorstellen dat er iets moet gebeuren, maar dan snap ik niet zo goed dat Podium Hoge Woerd er niet bij zit, het enige podium in Leidsche Rijn. Leidsche Rijn is de helft van Utrecht. Dat had er in elk geval bij gehoord."

Directeur Theater Kikker / Podium Hoge Woerd: Waarom geen theater in Leidsche Rijn?


'Voor niets geweest'
Ook ZIMIHC Cultuurhuizen en huisgezelschap Stut Theater zijn niet tevreden over het besluit van de veiligheidsregio. "Utrecht is meer dan alleen het centrum", schrijven ze in een brief aan burgemeester Peter den Oudsten. "Onze theaters in Overvecht en Zuilen zijn volledig ingericht op de 1,5 metersamenleving. Alles wat we hebben opgetuigd en geregeld lijkt voor niets te zijn geweest."

ZIMIHC en Stut richten zich op publiek dat vaak niet de middelen heeft om het cultuuraanbod van Utrecht te volgen. Ze vinden dat Den Oudsten een verkeerd signaal afgeeft door de cultuurhuizen buiten de binnenstad te negeren.

De briefschrijvers wijzen de burgemeester op theater Stefanus in Overvecht, waar in een zaal van 800 vierkante meter eenvoudig honderd bezoekers veilig naar een voorstelling zouden kunnen kijken. Bovendien, betogen ze, gaat de keus om alleen voor professionele kunst uitzonderingen te maken voorbij aan het belang van de amateurkunst.
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties riep de veiligheidsregio's afgelopen week al op om zoveel mogelijk vrijstellingen te verlenen aan podia, bioscopen en filmtheaters waar gewerkt wordt met protocollen die het ministerie van Economische Zaken heeft goedgekeurd:

"In de schouwburgen, concertzalen, pop-, jazzen improvisatiepodia, bioscopen en filmtheaters zijn door het ministerie van EZK goedgekeurde protocollen van kracht die een veilig bezoek kunnen garanderen: 1,5 meter afstand, gereserveerd en geplaceerd bezoek, veilige binnenkomst en vertrek. Zalen hebben daarmee slechts 20 procent capaciteit beschikbaar, maar zijn gelukkig open en kunnen toch enigszins hun maatschappelijke rol waarmaken, die juist in deze tijd zo nodig is."

De Veiligheidsregio Utrecht bepaalde gisteren dat zestien podia, verspreid over de provincie, een ontheffing krijgen. De vier podia in de stad Utrecht staan allemaal in de binnenstad.Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -