Weet jij wat een pileuswolk is? Weerman Peter Kuiper Munnekes leert het je in de weerchallenge

Utrecht - Qua weer is oktober een van de mooiste maanden van het jaar, vindt weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke. Samen met de Universiteit Utrecht lanceert hij daarom nu de weerchallenge: ga naar buiten en maak foto's van weerverschijnselen. In korte filmpjes legt de weerman uit welke weerfenomenen er allemaal te zien zijn en wat de wetenschap erachter is.
"Het leuke is natuurlijk dat de atmosfeer een soort openluchtlaboratorium is. Waar je allerlei gave dingen in kunt zien, zeker als je goed oplet. En daarom hadden we bedacht: misschien moeten we eens wat extra aandacht besteden aan wat er eigenlijk allemaal buiten in de lucht met het weer te zien is", legt Kuipers Munneke uit.
De weerchallenge is daarnaast een eerbetoon aan bioloog en astrofysicus Marcel Minnaert, die hoogleraar was aan de Universiteit Utrecht en vijftig jaar geleden overleed. "Hij hield heel erg van om zich heen kijken en begrijpen hoe de wereld om hem heen precies werkte."
Heb jij bijvoorbeeld al eens heiligenschijn gezien? En weet je hoe een halo of regenboog ontstaat? Peter Kuipers Munneke legt dit soort dingen uit op weerchallenge.nl. "Daar staan twintig uitlegvideo's van allerlei weersverschijnselen", vertelt hij. "Wat we vervolgens doen is mensen uitdagen om foto's van die weersverschijnselen in te sturen. Zo krijgen we hopelijk een hele mooie collage van het prachtige weer dat deze maand oktober allemaal voor ons in petto heeft."
Want wat de weerman betreft is oktober een van de mooiste maanden. Doordat de dagen wat korter worden sta je op en ga je naar bed met de zonsopkomst en zonsondergang. "En wat ook bijzonder is aan oktober is dat de bodem al een beetje afkoelt, maar de lucht nog relatief warm is. Daardoor zijn september en oktober ook de maanden met de meeste mist en dauw en dat maakt het extra bijzonder."
Heiligenschijn is een van de favoriete verschijnselen van Kuipers Munneke. Dat kun je in de vroege ochtend zien en ontstaat als zonlicht weerkaatst wordt in dauw. "Toevallig zag ik het vorige week nog onderweg naar Utrecht. De zon kwam net op en er lag allemaal dauw op het weiland. En als je dan naar je eigen schaduw kijkt op het weiland, dan zie je om je eigen schaduw heen een soort witte vlek. Als een aureool. Dat is heiligenschijn."
Inmiddels heeft de weerman al de eerste mooie plaatjes voorbij zien komen. "Hopelijk komen er nog veel meer mooie foto's."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.