Scholen volgen 'dringend advies' over mondkapjes: 'Verwacht daar geen problemen mee'

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Scholen geven zonder morren gehoor aan het "dringende advies" van het kabinet en de VO-raad om mondkapjes te dragen. "Als Den Haag tot andere inzichten komt, dan gaan we daar in mee", zegt Bram Donkers van scholengroep NUOVO.
NUOVO heeft veertien scholen in de provincie, waaronder Leidsche Rijn College in Utrecht en het Openbaar Lyceum in Zeist. Waar sommige andere scholen het dragen van een mondkapje sinds het begin van het schooljaar al verplicht stelden, gebeurde dat bij NUOVO nog niet.

Eerst het binnenklimaat

"Eerst was het dringende advies vanuit de regering en de VO-raad om te focussen op het binnenklimaat", zegt Donkers. Dat had voor de scholengroep dan ook prioriteit. "In ruim tachtig procent van de gevallen is dat nu helemaal in orde. Maar op een aantal locaties hebben we nog wat zorgen."
Er wordt gekeken naar aanvullende ventilatiemogelijkheden om in alle schoolgebouwen een goed binnenklimaat te hebben. "We hebben op die locaties ook extra co2-meters bijgeplaatst, zodat de leraar het niveau goed in de gaten kan houden."
Bram Donkers in Utrecht komt Thuis: "Ik denk dat we er met die mondkapjes ook wel uitkomen"
Bang om in een koud en tochtig klaslokaal te zitten, hoeven de scholieren niet te zijn. "Het is echt de bedoeling dat het klimaat in de klassen comfortabel is. Het hoeft niet altijd precies 20 of 21 graden te zijn, maar veel lager dan dat moet het niet worden."

Door de gangen

Na de oproep van de overheid wordt het dragen van mondkapjes bij de scholen van NUOVO nu maandag ingevoerd. Leerlingen moeten dan mondkapjes dragen als ze door de gangen lopen of als ze pauze hebben. Ze mogen de kapjes dan alleen af doen als er gegeten of gedronken wordt.
Bang dat leerlingen de mondkapjes niet willen dragen, is Donkers niet. "Ik verwacht daar geen problemen mee. Wij zijn in juni al begonnen met het instellen van looproutes, eenrichtingsverkeer en het afstandhouden van leraren. Dat is ook allemaal goed gegaan. Ik denk dat we er met die mondkapjes ook wel uitkomen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.