RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht sluit veertigste NFF sober af, film Kapsalon Romy is grote winnaar


UTRECHT - Het Nederlands Film Festival in Utrecht is vanavond traditioneel afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Het was de veertigste keer dat de prestigieuze filmprijzen werden verdeeld. Vanwege de coronacrisis was de ceremonie in de Stadsschouwburg soberder dan ooit.

 Kenmerkend voor het veertigste NFF: een afstandssticker op de rode loper. Kenmerkend voor het veertigste NFF: een afstandssticker op de rode loper. | Foto: ANP

Het hele jubileumfestival stond dit jaar ongewild in het teken van corona. Waar normaal filmliefhebbers Utrecht dagenlang overspoelen kwam het NFF nu juist naar de mensen toe. In meer dan zeventig bioscopen in het land konden mensen de filmpremičres bijwonen en via internet zelfs thuis op de bank het festivalprogramma volgen.

Veertigste editie
NFF-directeur Doreen Boonekamp kijkt ondanks alles terug op een filmjaar met een feestelijk tintje. "Dat zat ook helemaal verweven in het programma", zei ze tegen RTV Utrecht. "Behalve de nieuwe films hebben we ook de grote winnaars van de afgelopen vier decennia gepresenteerd. We hebben met elkaar toch een mooie veertigste editie kunnen vieren, met als slotstuk vanavond het gala en de uitreiking van de Gouden Kalveren."

 De rode loper van het NFF-gala, rechts filmjournalist René Mioch. De rode loper van het NFF-gala, rechts filmjournalist René Mioch. | Foto: RTV Utrecht / Joep ten Have

Filmjournalist en mediaproducent René Mioch is in de eerste plaats "dankbaar" dat het grote evenement onder de coronamaatregelen toch kon doorgaan, maar beleefde naar eigen zeggen toch ook een raar festival. "Je gaat naar de openingsavond, je komt tien minuten voor aanvang van de film aan, je neemt plaats en na de film word je naar buiten begeleid, vijf minuten na de film zit je in de auto en een half uur later ben je thuis. Dan heb je niemand gesproken, terwijl een van de leuke dingen van dit festival nou juist is dat we elkaar allemaal weer even zien en omhelzen, zoals we dat graag doen in de Nederlandse filmindustrie."

Partners thuis
Ook de uitreiking van de Gouden Kalveren verliep vanavond minder feestelijk dan de gebruikelijke gala-gangers gewend waren. De zaal was minder vol, genomineerden moesten hun partners thuis laten en de prijzen daadwerkelijk 'uitreiken' was door mogelijk besmettingsgevaar beperkt tot het aanwijzen waar de beeldjes van de tafel gepakt konden worden.
De familiefilm Kapsalon Romy van Mischa Kamp bleek bij de uitreiking van de Gouden Kalveren de grote winnaar. De film over de relatie tussen een jong meisje en haar dementerende oma verzilverde vier van de vijf nominaties. Kapsalon Romy sleepte de prijzen in de wacht voor beste actrice (Beppie Melissen), bijrol (Noortje Herlaar), scenario (Tamara Bos) en regie.

Alleen het kalf voor beste film ging aan de neus van de makers voorbij. Winnaar in die categorie werd het magisch-realistische drama Buladó van regisseur Eché Janga.

"Wel treurig", zei Mioch voor aanvang van het gala in UNieuws. "Dan win je een kalf en dan kun je bij wijze van spreken de kroeg niet eens in, want die gaat om 22.00 uur dicht en dan zijn we nog niet klaar."

Verslaggever Jet Verheijen en filmjournalist René Mioch voor aanvang van het NFF-gala


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -