Merlijn (10) fietst 600 euro bij elkaar voor onderzoek naar spijsverteringsziektes

AMERSFOORT - De 10-jarige Merlijn uit Vleuten stapte vanochtend vroeg in de regen op zijn fiets om vijftig kilometer te fietsen. Samen met zijn moeder Nathalie haalde hij daarmee zeshonderd euro op voor de Maag Lever Darm Stichting.
Ze deden samen met honderden andere deelnemers mee aan de Zuiderzeeklassieker. Met deze fietstocht wordt geld ingezameld voor onderzoek naar spijsverteringsziektes. Ongeveer twee miljoen Nederlanders hebben te maken met een spijsverteringsziekte.
Merlijn (10) fietst 600 euro bij elkaar voor onderzoek naar spijsverteringsziektes

Glutenintolerantie

Merlijn heeft zelf coeliakie. "Mensen denken vaak dat het een allergie is maar het is een glutenintolerantie", legt hij uit. Daardoor kan hij bepaalde dingen niet eten maar er zijn gelukkig genoeg alternatieven. "Bijna alles kan je glutenvrij maken. Zoals glutenvrij brood, glutenvrije cake en het zit in veel snoep niet."
Hoewel er dus allerlei alternatieven zijn, zou Merlijn het liefst gewoon alles kunnen eten zonder na te hoeven denken over gluten. Hij hoopt daarom dat er een medicijn wordt uitgevonden. "Ik wil graag dat er een pil voor komt. Dat als je gluten wilt eten of hebt gegeten, dat je gewoon die pil kan innemen en dan krijg je er geen last van."

Livestream

De Zuiderzeeklassieker wordt al jaren georganiseerd en start normaal gesproken altijd vanuit Amersfoort met honderden toeschouwers. Door de coronacrisis heeft de organisatie het dit jaar anders aangepakt. In plaats van op het Lieve Vrouweplein in Amersfoort, kunnen de toeschouwers alles thuis volgen via een livestream.
"Een soort radio- en televisie-uitzending ineen waarbij mensen plaatjes kunnen aanvragen, waar mensen donaties kunnen doen en we de fietsers kunnen volgen", zegt directeur Bernique Tool van de Maag Lever Darm Stichting. Met de actie is in totaal ruim 101.000 euro opgehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.