Spreeuw zoals verwacht het meest gezien bij jubileumeditie vogelteldag

© Vogelbescherming/Arnold van Kreveld
Zeist - Tijdens de internationale teldag van trekvogels zijn er vandaag ruim 354.000 spreeuwen geteld in ons land. De spreeuw was daarmee de meest geziene vogel van de dag, meldt de Vogelbescherming Nederland.
Op 140 telposten in het land zaten vogelaars klaar om de najaarstrek van vogels in kaart te brengen. Het is de vijfentwintigste keer dat de Vogelbescherming uit Zeist de telling organiseert.
Vrijwel elk jaar wordt de spreeuw het meest gezien bij de telling. De spreeuw is nu al massaal op trek, op sommige telposten werden er duizenden tegelijk geteld. De piek van de spreeuwentrek is meestal rond eind oktober. Dan trekken honderdduizenden spreeuwen per dag over ons land. Dat is ook de tijd van het jaar dat de spreeuwenwolken in de schemering te zien zijn.

Boerenzwaluw

Naast de spreeuw werden dit jaar ook veel vinken geteld (ruim 140.000) en graspiepers (bijna 30.000). Ook werden opvallend veel boerenzwaluwen geteld, bijna achtduizend. De Vogelbescherming denkt dat de boerenzwaluwen een lang broedseizoen hebben gehad met meerdere legsels, waardoor de trek naar zuidelijk Afrika laat op gang is gekomen.
Bij de telling werden ook verschillende bijzondere vogelsoorten gezien. Zo zijn er 26 rode wouwen, 6 bladkoningen, 9 roodkeelpiepers en één dwerggors waargenomen.
De vogeltelling van Vogelbescherming Nederland maakt onderdeel uit van de Euro Birdwatch, waar in heel Europa en Centraal-Azië meer dan veertig landen aan meedoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.