Liane den Haan rekent op 6 tot 7 zetels voor 50Plus, maar van rust in partij nog geen sprake

Liane den Haan, de nieuwe leider van 50PLUS krijgt een handkus van partijvoorzitter Jan Nagel
Liane den Haan, de nieuwe leider van 50PLUS krijgt een handkus van partijvoorzitter Jan Nagel © ANP
Woerden - Liane den Haan streeft bij de landelijke verkiezingen naar zes tot zeven zetels voor 50Plus. Dat zei de kersverse lijsttrekker na afloop van de digitale ledenvergadering waarin zij werd gekozen als het nieuwe gezicht van de partij. 50Plus kende een roerige periode en de aanstelling van Den Haan maakt daar voorlopig nog geen einde aan: direct na de verkiezing van Den Haan zegde de voorzitter van het Overijssels bestuur van 50Plus zijn lidmaatschap op uit onvrede.
De nieuwe lijsttrekker moet de komende periode dan ook flink aan de bak om haar gewenste aantal zetels te behalen. 50Plus daalde de afgelopen tijd in de peilingen nadat onder anderen Henk Krol de partij met ruzie had verlaten. Ook verloor de partij flink wat leden.
Den Haan, afzwaaiend directeur van ouderenbond ANBO, wil kiezers terughalen door met "de juiste pijlers" aan de slag te gaan. "Dat begint bij goed wonen", zegt de Woerdense. "Nederland komt 80.000 levensbestendige woningen tekort. Hierdoor stagneert de woningmarkt. Mensen kunnen niet doorstromen. Verzorgingshuizen zijn verdwenen en er zijn geen alternatieve woonvormen voor teruggekomen."
Ze wil zich verder hard maken voor veiligheid, koopkracht, welzijn en zorg. "Ik wil het imago van ouderen veranderen. Hun de regie teruggeven. Nu is het in Nederland zo dat als je niet meer werkt, je niet meer meetelt", vindt Den Haan.
Ook het imago van de partij kan een oppoetsbeurt gebruiken. Over het geruzie in de partij de afgelopen tijd zegt ze: "Binnen elke vereniging is er wel gedoe en zeker als het om ouderen gaat. Maar het gaat over de inhoud. Je moet hieraan samen werken. Wij moeten gebruik maken van de kennis en ervaring die er is onder onze leden. Dat geeft een andere sfeer".
Den Haan wil de rust terugbrengen door partijleden meer te betrekken bij het beleid. "Deze week sprak ik een meneer die alles weet van energie. Voor het hele klimaatvraagstuk is dat hartstikke handig." Zij denkt aan het instellen van een 50PLUS-academie, die als kweekvijver en kennisplatform moet gaan gelden. "Ik ben het gezicht, maar ik schuif zeker andere mensen naar voren. Ik vind het belangrijk dat ook andere mensen gaan scoren."

Overijsselse voorzitter stapt op

Dat het terugbrengen van de rust nog lastig wordt, bleek kort na de verkiezing van Den Haan. De voorzitter van het Overijsselse bestuur van 50Plus, Wieger Roffel, zegde zijn lidmaatschap op. Roffel was het niet eens met de verkiezing van Den Haan. Hij had liever Corrie van Brenk aan het roer gezien.
Van Brenk leidde het afgelopen half jaar de partij na het vertrek van Krol. Ook zij had zich kandidaat gesteld voor het leiderschap, maar verloor die strijd nipt van Den Haan. Volgens de Overijsselse bestuursvoorzitter heeft Van Brenk het afgelopen half jaar bewezen haar werk goed te doen. "Dat moet Liane den Haan nog maar doen", zegt hij tegen RTV Oost. Hij sluit niet uit dat ook leden van andere afdelingen zijn voorbeeld zullen volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.