Utrechtse avondwinkel wil oplossing voor drukte door horecasluiting: 'Ik denk aan dranghekken'

© Koen Laureij
UTRECHT - De eigenaar van supermarkt Boon's in de Utrechtse binnenstad wil in overleg met de gemeente over de drukte bij zijn zaak sinds de vervroegde horecasluiting.
Zowel vrijdag- als zaterdagavond stonden er rijen bij Boon's en werd er onvoldoende afstand gehouden. Jongeren kwamen drank en eten kopen na het sluiten van de cafés om 22.00 uur. Eigenaar Nawin Harpal sloot gisteravond noodgedwongen zijn zaak aan de Ganzenmarkt om 22.15 uur in plaats van om 00.00 uur. Hij benadrukt dat hij daarvoor zelf heeft gekozen.
De drukte speelt volgens Harpal alleen in het weekend. Hij is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid en heeft al tal van maatregelen genomen tegen coronaverspreiding. "We hebben hygiënevoorschriften, stickers en afgeschermde selfservice kassa's. Daarnaast hebben we een deurbeleid. We laten maximaal tachtig mensen binnen. Als de mandjes op zijn moeten klanten buiten wachten en ontstaan er rijen. Het probleem is dat er niet wordt geluisterd als we er wat van zeggen. Ik heb er uiteindelijk zelf voor gekozen om de zaak gisteravond te sluiten."
De supermarkteigenaar wil nu in overleg met de gemeente om te kijken hoe hij het in het weekend toch langer open kan blijven. Hij denkt daarbij aan bijvoorbeeld aan dranghekken om de bezoekersstroom in goede banen te leiden.
Albert Heijn aan de Potterstraat is de enige andere supermarkt in het centrum die laat open is. Ook daar was het druk, maar de situatie was beheersbaar en de zaak hield de deuren open. Boon's-ondernemer Harpal vindt dat in ieder geval het principe 'gelijke monniken, gelijke kappen' moet gelden. "Als ik om 22.00 uur dichtga, moet mijn concurrent dat ook doen. Als de goede tijd weer aanbreekt, kunnen we weer samen de plukken vruchten, maar ik zou het niet goed vinden als het bij de AH wel druk is, terwijl ik de deuren sluit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.