RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechts kankercentrum: vooruitzichten bij uitgezaaide kanker amper verbeterd

UTRECHT - In de behandeling van kanker is het afgelopen decennium weinig vooruitgang geboekt als de kanker is uitgezaaid. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) in Utrecht meldt in een nieuw rapport dat de helft van de mensen bij wie de kanker bij de diagnose al is uitgezaaid, zes maanden of korter leeft. Dat is ťťn maand langer dan tien jaar geleden.

Jaarlijks krijgen 38.000 mensen in Nederland te horen dat ze uitgezaaide kanker hebben. Bij een op de vijf kankerpatiŽnten is de kanker al uitgezaaid bij de diagnose. Dat zijn 21.000 patiŽnten per jaar. Van hen leeft de helft nog maximaal een half jaar.

Verschillen per type kanker
De vooruitzichten verschillen wel per type kanker. De meesten hebben longkanker. Voor hen zijn de overlevingskansen amper vergroot in de afgelopen tien jaar. Bij uitgezaaide slokdarmkanker en blaaskanker is de overleving helemaal niet verbeterd, aldus het IKNL in het rapport Uitgezaaide kanker in beeld. Voor mensen met uitgezaaide prostaatkanker, borstkanker of melanoom is er wel meer perspectief. Zo kunnen patiŽnten bij prostaat- of borstkanker soms nog vele jaren een goede kwaliteit van leven ervaren.

Omdat het vooraf niet zeker is of een behandeling zal aanslaan, is het volgens het IKNL van belang dat de wensen rondom de zorg worden besproken. "Door te vragen wat de patiŽnt belangrijk vindt kan de zorgverlener samen met de patiŽnt bepalen hoelang hij/zij doorbehandeld wil worden en tegen welke prijs. Voor patiŽnten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen", aldus het Utrechtse kankercentrum.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -