Nog drie locaties in beeld voor boren naar aardwarmte

De Utrechtse polder Rijnenburg staat op het lijstje van kansrijke locaties voor geothermie
De Utrechtse polder Rijnenburg staat op het lijstje van kansrijke locaties voor geothermie © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - In Utrecht en Nieuwegein is afgelopen maanden onderzoek gedaan naar een geschikte locatie voor het boren naar aardwarmte. In eerste instantie waren er vijf locaties in beeld, maar nu zijn na onderzoek nog drie van deze vijf locaties over.
De locaties langs de A12/Galecopperdijk en de locatie aan de Symfonielaan in Nieuwegein zijn na onderzoek afgevallen.
Animatie: zo werkt aardwarmte

Technische redenen

Warmtebron Utrecht is de partij die met het onderzoeksproject Lean op zoek gaat naar geschikte locaties voor het boren naar aardwarmte, oftewel geothermie. Volgens Joris Peijster, projectmanager voor Lean, valt de A12/Galecopperdijk af door technische redenen. "Op deze locatie blijken de beoogde bovengrondse plek voor de aardwarmte-installatie en het ondergrondse doelgebied voor de put te ver uit elkaar te liggen. Daardoor is een eerste boring niet technisch haalbaar."
Ook de locatie bij het warmteoverdrachtstation bij Eneco aan de Sympfonielaan in Nieuwegein is voorlopig afgevallen.

Argwaan

Eerder werd al duidelijk dat inwoners van Nieuwegein en Utrecht bang zijn voor de boringen naar aardwarmte in de buurt van hun woning. De Nieuwegeinse Martin van Nieuwenhoven sprak eerder over vergelijkingen met Groningen, waar door boringen naar gas aardbevingen zijn ontstaan. Van Nieuwenhoven: "Het gaat om mijnbouwactiviteiten middenin woonwijken. Dat wil je toch niet?" De bewoners zijn bang dat door de boringen, schade aan woningen kan ontstaan.

Drie locaties nog in beeld

De drie locaties die nog wel in beeld zijn, zijn in Nieuwegein de tramremise West en bij de tennisbaan aan de Zuidstedeweg. In Utrecht staat alleen polder Rijnenburg nog op de lijst. Dit najaar moet het onderzoek naar de beste locatie voor de boringen naar aardwarmte worden afgerond.
Morgen starten de geplande stadsgesprekken met inwoners over aardwarmte. Vanwege de coronamaatregelen is er nu een online talkshow georganiseerd. Verschillende gasten gaan met elkaar in gesprek over de kansen en risico's rondom aardwarmte. Gasten die online meekijken met de talkshow kunnen via een chatfunctie vragen stellen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.