Op een bakfiets met vliegtuigstoelen vraagt deze Utrechter aandacht voor vluchtelingen

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
UTRECHT - Met twee vliegtuigstoelen in zijn bakfiets voert Utrechter Gaard van Vugt vandaag actie voor vluchtelingen op Lesbos. Volgens hem is het vijf voor twaalf: "We moeten druk leggen op de Nederlandse politiek."
Vanochtend is er een vliegtuig vanuit Nederland vertrokken naar het Griekse eiland Lesbos om vluchtelingen op te halen. Met lede ogen zien hulporganisaties toe dat de Nederlandse overheid niet meer dan honderd vluchtelingen op wil nemen. Veel te weinig, volgens Van Vugt. Daarom vraagt hij de komende dagen aandacht voor stichting We Gaan Ze Halen. Vandaag rijdt hij met zijn bakfiets door Utrecht en gaat hij het gesprek aan met mensen.
Goed en wel onderweg, kreeg hij te horen dat het vliegtuig een halfuur voor landing op Lesbos gesommeerd is om uit te wijken naar Athene. Het zou gaan om veiligheidsredenen. De toestemming op Lesbos was voor vertrekken verleend, maar lijkt nu ingetrokken. Het team van We Gaan Ze Halen zegt het vliegtuig niet te verlaten voordat zij op Lesbos zijn aangekomen. "Dit is toch niet te geloven?", reageert Van Vugt.

Onmenselijk

Eerder stuurde stichting We Gaan ze Halen al auto's en bussen naar Lesbos, nu is dat een vliegtuig. Het vliegtuig heeft nog geen toestemming van de Nederlandse overheid om vluchtelingen mee terug te nemen. "Het is de bedoeling om 200 vluchtelingen te evacueren, maar ook om politiek het gesprek aan te gaan. We leggen druk op de overheid om nú iets te doen. We geven ze twee dagen, dan gaat het vliegtuig terug. Daarom is het belangrijk dat we nu geluid maken."
Nu bekend is dat het vliegtuig moet uitwijken, is dat voor Van Vugt reden om nóg meer actie te voeren. "Dit benadrukt alleen maar de noodzaak om druk te leggen op de politiek. Dit vliegtuig moet gewoon kunnen landen."

Niet langer wachten

Om aandacht te vragen voor de actie, gaat Van Vugt vandaag rondrijden op zijn bakfiets met daarin twee vliegtuigstoelen. "Demonstreren in coronatijd is lastig, dus breng ik de demonstratie maar naar de mensen. Ik maak verschillende stops en interview mensen in de stoelen. Er komt een muzikant waarmee ik op de Neude ga staan."
Vorige maand verwoestte een grote brand een groot deel van vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Het leed van de mensen op Lesbos gaat Van Vugt aan het hart. "Ik ben er zelf geweest. De situatie is al jaren urgent, maar nu door de brand is de situatie helemaal schrijnend", vertelt hij. "De leefomstandigheden zijn onmenselijk. De mensen weigeren een nieuw kamp in te gaan, want ze weten dat anders iedere kans om het gesprek aan te gaan dan weg is."
Het belangrijkste doel van de Utrechter is om mensen de politiek te laten aanspreken. "Zo vraag ik mensen een geautomatiseerde brief te versturen naar Kamerleden, om zoveel mogelijk mensen te bewegen om de overheid op te roepen om iets te doen. We kunnen simpelweg niet langer wachten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.