Tolsteegbarrière Utrecht op de schop, Wijde Doelen niet blij met vuilcontainers

UTRECHT - De Tolsteegbarrière in Utrecht wordt opnieuw ingericht. Vanaf vandaag wordt het plein toegankelijker gemaakt voor voetgangers en fietsers. Afvalcontainers en de bushalte op de Tolsteegbrug bij het Ledig Erf gaan naar de zijstraat Wijde Doelen, maar de bewoners daar zijn er niet over te spreken.
"Het voelt alsof wij het afvoerputje zijn van het plan", zegt Katharina van der Meer die de bushalte en de vuilnisbakken nu in haar straat krijgt. Van der Meer zette een petitie op. Ruim driehonderd buren zien de gemeenteplannen ook niet zitten, blijkt uit het aantal handtekeningen dat ze ophaalde. De bushalte verhuist overigens tijdelijk. Busvervoerder U-OV ziet er geen bezwaar in om de halte uiteindelijk weer op de Tolsteegbrug te zetten.
Tolsteegbarrière in Utrecht op de schop, buurt niet blij met vuilcontainers voor de deur

Speeltuintje

De omwonenden vrezen met de komst van de vuilnisbakken voor de veiligheid van de kinderen in de buurt. Aan de Wijde Doelen staat een basisschool en ook is er een speeltuintje. "Die afvalcontainers geven rondslingerend vuil, glasscherven bij de speeltuin, stank en herrie", licht Van der Meer toe.
Ook het ophalen van het vuilnis geeft problemen, verwachten de bewoners. In de bocht van de Wijde Doelen en de Nicolaasstraat zal de vuilniswagen een bocht moeten maken en achteruit moeten insteken om het vuil op te halen. De werkzaamheden zijn begonnen, maar de plaats van de afvalcontainers is nog niet definitief. De bewoners hopen dat de gemeente een andere locatie vindt.

Acht opties

De gemeente Utrecht laat weten dat ze de zorgen begrijpt. Een woordvoerder schrijft RTV Utrecht dat de locatie van de containers gekozen is uit acht opties. De enige andere overgebleven keus was het Nicolaaskerkhof bij het Centraal Museum. Daar wil de gemeente echter een autovrije plek van maken.
Voor de veiligheid en het speelplezier van de kinderen wil de gemeente extra maatregelen nemen. "Denk bijvoorbeeld aan een groene heg en een andere entree van de speeltuin waardoor de kinderen niet langs de containers hoeven en aan het afstemmen van tijden waarop de containers worden geleegd." De gemeente start een overleg met de bewoners over de maatregelen. Na een onderzoek volgt het besluit en start nog een formele inspraakprocedure.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.