7 doden na corona-uitbraak in verpleeghuis Leerdam: 'Hygiënerichtlijnen onvoldoende gevolgd'

© RTV Utrecht
LEERDAM - Zeven bewoners van een verzorgingshuis in Leerdam zijn overleden als gevolg van een corona-uitbraak in het huis.
Half september meldde woonzorgcentrum Present dat er sprake was van een coronacluster in het verpleeghuis aan het Meesplein in Leerdam. Dertien medewerkers en twaalf bewoners bleken besmet. Ruim een week later was dat aantal opgelopen naar twintig bewoners en twintig personeelsleden.
Vandaag meldt het verpleeghuis dat de corona-uitbraak aan zeven bewoners het leven heeft gekost. Hoe het met de overige bewoners gaat is niet duidelijk. "Een aantal bewoners lijkt zich goed te herstellen", meldt Present.

Kritiek van de inspectie

Vorige week kwam de inspectie op bezoek bij het verpleeghuis. Die concludeerde dat er nog niet genoeg gewerkt met beschermende middelen en dat hygiënerichtlijnen onvoldoende gevolgd werden. Present zegt de bevindingen van de inspectie te onderschrijven en heeft inmiddels maatregelen genomen. Zo worden het personeel en de bewoners wekelijks getest. Bewoners mogen nog wel bezoek ontvangen, enkel van directe familiekring.
Present zegt dat de uitbraak veel dilemma's met zich meebracht en dat geprobeerd is een zo consistent mogelijk beleid te voeren. "In overleg met de specialist ouderengeneeskunde en de GGD hebben we het beleid ingezet om bewoners waar mogelijk geïsoleerd te verzorgen en hebben we een logistiek gemaakt waarin we zowel positieve als negatieve bewoners konden verzorgen", zegt bestuurder Janneke Louisa in een schriftelijke reactie.
"Wij realiseerden ons echter ook dat op dat moment het virus al om zich heen had geslagen. Sterker nog, de verwachting van de deskundigen was dat de besmetting op Meesplein, waar bewoners in huiselijke sfeer met elkaar samenwonen al had plaats gevonden, maar dat dit alleen (nog) niet bij iedereen tot een positieve test had geleid."

Gedachten burgemeester bij nabestaanden

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden noemt de sterfgevallen "enorm verdrietig". Hij wenst de bewoners, medewerkers en directie veel sterkte op Twitter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.