'Staphorst bedankt!' Kerken balen van strengere regels over bezoekers en zingen

PROVINCIE UTRECHT - Niet meer zingen en maximaal dertig bezoekers tegelijk: kerken hebben in overleg met minister Grapperhaus afgesproken strengere coronamaatregelen toe te passen. Aanleiding is de ophef afgelopen weekend over Staphorst waar bijeenkomsten waren met meer dan 600 mensen en waar uit volle borst en zonder mondkapjes werd meegezongen. Kerken in de regio Utrecht balen, zij hebben het gevoel dat ze gestraft worden voor het gedrag van de Staphorster kerken.
"U kunt rustig zeggen dat ik het ze heel erg kwalijk neem." Predikant Raymond de Hoop van de Protestantse kerk in Oudewater is niet blij met het gedrag van de kerken in Staphorst en de daaruitvolgende maatregelen. Hij noemt het nieuws een schokkend bericht en een behoorlijke domper. "De vrijheid van godsdienst heb ik heel erg hoog zitten, maar de overheid heeft niet zomaar deze richtlijnen afgesproken met de kerken. Dan moet je niet als een blind paard, zeg maar, gewoon doorgaan."
Ook uit de tweet van Predikant Joost Smit van de christelijke Ontmoetingskerk Vathorst spreekt frustratie. "Staphorst bedankt!" schreef hij. Smit baalt van de afgesproken aanscherping, licht hij toe. Zijn kerk gaat zo zorgvuldig mogelijk om met de maatregelen. Niet in de laatste plaats omdat de kerk het gebouw deelt met twee zorginstellingen.
Een half jaar gaf Smit alleen online diensten. "In september zijn we weer voorzichtig begonnen met opstarten van diensten. Het was voor mensen een ontzettende opluchting om weer even naar de kerk te kunnen en nu dit. Naast het technische personeel dat nodig is voor de dienst, kunnen er nog maar zo'n twintig mensen bij. Een enorme tegenvaller."
Minister Grapperhaus benadrukt dat het terugbrengen van het aantal kerkgangers op vrijwillige basis gebeurt. Als minister kan hij niet tornen aan de vrijheid van godsdienst. "Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven", zegt Grapperhaus. "Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid."

Gemeenschapsgevoel krijgt knauw

Ook Mozaiek0318 uit Veenendaal richtte zich tijdens de eerste coronagolf op online zodat mensen toch samen diensten konden bijwonen. Met live muziek, een lichtshow en jonge bevlogen sprekers weet de kerk publiek uit heel Nederland naar de livestream te trekken. "Via social media kunnen mensen op elkaar reageren", vertelt communicatiemedewerker Chrissy-Anne Lammers.
Maar ook in Veenendaal doen we nieuwe aangescherpte afspraken pijn. In De Basiliek van de Wiltonstraat passen normaal gesproken duizenden mensen, zegt Lammers. De afgelopen weken waren dat er 350 en nu gaat dat verder terug naar 30. Een popconcert voor een nagenoeg lege zaal.
De protestanten in Oudewater hebben geen lichtshows en grote liveband, maar de pijn is er hetzelfde. Predikant De Hoop vertelt dat geplande doopdiensten en belijdenissen nu gedwongen in een sobere setting plaatsvinden. Het gemeenschapsgevoel in de kerk krijgt een knauw, het kwam juist weer op gang, zegt de predikant. "Mensen zijn heel voorzichtig wat dat betreft. Het begon weer te settelen, dat mensen weer konden en mochten. Ook dat is heel verdrietig."
'Staphorst bedankt!' Kerken balen van strengere regels over bezoekers en zingen

Moskeeën voorzichtig

De moskeeën schoven vandaag niet aan bij het gesprek tussen minister Grapperhaus en de kerkelijke koepels, maar ook zij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, vertelt Saïd Bouharrou, vice-voorzitter van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN). Hij stelt voorop dat in moskeeën de coronamaatregelen "behoorlijk werden nageleefd", maar begrijpt het besluit van de kerken en de minister. "De staat respecteert de vrijheid van godsdienst, maar wij hebben ook een eigen verantwoordelijkheid."
Moskeeën bepalen zelf hoe streng ze zijn en of ze überhaupt nog open blijven, vertelt Bouharrou. "Dat hangt af van de locatie, de gemeenschap en het aantal besmettingsgevallen in de desbetreffende gemeente." Bouharrou besloot zijn eigen moskee, in Nijmegen, te sluiten wegens het snel oplopende aantal besmettingen in de gemeente.
"Mij komt het voor dat moskeeën er goed aan doen om zich aan de richtlijnen te houden", zegt Bouharrou. "Over het algemeen gaat het goed. Waar het beter kan is de bewustwording van de contactmomenten in het gebouw. Je kunt de anderhalvemetermaatregelen respecteren in de gebedsruimte, maar bij de in- en uitloop zie je dat mensen bij elkaar komen. En niet alle moskeeën handhaven nog dat mondkapjesadvies. Ik hoop dat het nu gaat veranderen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.