Onwennige eerste dag met mondkapjes op de middelbare scholen

WOERDEN - De een is het kapje vergeten en de ander loopt met een modieus stofje voor de mond. Op de eerste dag waarop het dringende advies aan middelbare scholieren geldt om een kapje te dragen is het vooral nog even wennen.
Bij de receptie van De Breul in Zeist liggen heel wat dozen mondkapjes, vertelt rector Ferry Brokers. "Als leerlingen er een vergeten zijn kunnen ze er hier een krijgen. Dat gaan we natuurlijk niet tot in oneindigheid doen, het zou fijn zijn als ze op termijn zo'n wasbaar exemplaar hebben."
Het advies voor het dragen van een mondkapje geldt voor de pauze, in de gangen bij het wisselen van de les en in andere situaties waarin de 1,5 meter niet te handhaven is. In de lokalen mag het mondkapje af. Leerlingen van het Leidsche Rijn College moeten er nog wel aan wennen. Lang niet alle scholieren zijn met een mondkapje naar school gekomen en de school heeft ook geen voorraad aangelegd.
"Dit is 'em" zegt Pien. Ze zegt dat ze een van de weinig uit haar klas is die vandaag een mondkapje mee heeft. Ze snapt het advies goed. "Hiermee kunnen we hopelijk wel wat besmettingen voorkomen." Dat is wat andere schoolgenoten ook zeggen die wel een kapje dragen. "Dat we gewoon met z'n allen proberen het virus tegen te houden." Veel scholieren volgen het advies nog niet op. "Ik had mij vanmorgen lichtelijk verslapen, en toen had ik haast want ik moest ook nog Duits leren voor mijn proefwerk. En toen... vergeten."
Voor leerlingen van het Leidsche Rijn College is het nog wennen
Bij het Utrechtse Gregorius College hebben ze al sinds dit schooljaar een mondkapjesadvies. Rector Ron Dorreboom vindt het een middel dat aanspoort tot goed gedrag. "Wij doen het vooralsnog vanuit een dringend advies. Het opleggen dat kan niet. Wat ga je dan doen met leerlingen die 'm niet opzetten? Schorsen? Naar huis sturen? Daar gaan we natuurlijk niet aan beginnen."
Onlangs heeft de schoolleiding wel een evaluatie gehouden over het mondkapjesgebruik in de school. Uit een streekproef bleek dat een meerderheid van het personeel door wil met de mondkapjes.
De mensen die niet enthousiast zijn vinden het kapje een vorm van schijnveiligheid. Rector Dorreboom: "Je mag het kapje eigenlijk niet aanraken, dat klopt natuurlijk van geen kant. Wat ons betreft geeft het vooral een signaal in de school. En dat is dat het allemaal nog niet voorbij is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.