Staatsbosbeheer: opletten dat het niet te druk wordt in natuur

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT/BAARN - We moeten opletten dat het niet te druk wordt in de natuurgebieden, zegt Staatsbosbeheer. Afgelopen weekend was het in veel natuurgebieden voller dan de weken ervoor. Onder meer in Lage Vuursche waren er zoveel bezoekers, dat de gemeente Baarn enkele parkeerplaatsen sloot.
Al sinds het begin van de coronacrisis zoeken meer mensen dan gemiddeld de Nederlandse natuurgebieden op. In de lente moest Staatsbosbeheer mensen vragen weg te blijven uit recreatiegebieden, omdat het er geregeld te druk werd. Dat wil de organisatie nu graag voorkomen.
"We begrijpen dat mensen nu graag naar natuurgebieden komen en willen ook graag in die behoefte voorzien", zegt een woordvoerder. "Maar we lopen tegen de randen aan van de hoeveelheid natuur die we hebben en wat de gebieden aan kunnen."
Volgens de woordvoerder was het afgelopen weekend op sommige plekken echt te druk. "In Baarn moest de gemeente parkeerplekken afsluiten omdat er teveel mensen naar dezelfde ingang van een natuurgebied wilden. Dan wordt het lastig onderling voldoende afstand van elkaar te houden op de paden. Wij roepen mensen op om verder te rijden naar een andere ingang of een minder bekend gebied uit te zoeken als het ergens vol is."
De gemeente Baarn steunt de oproep om drukke plekken te vermijden en roept op om aanwijzingen van handhavers direct op te volgen. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat Baarn zich de komende dagen buigt over de vraag of er aanvullende maatregelen nodig zijn om de drukte in de natuur tegen te gaan. In maart en april sloot de gemeente ook al verschillende parkeerplaatsen vanwege het coronavirus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.