Utrecht sluit winkels op uitgaansavonden na 22.00 uur, ook parken dicht

© Koen Laureij
UTRECHT - Avondwinkels en supermarkten in Utrecht gaan op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur dicht. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en de betrokken winkeliers. Verder kondigt de Veiligheidsregio Utrecht aan dat vanaf woensdag het Griftpark, het Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 en 6.00 uur worden afgesloten.
Utrecht reageert hiermee op de chaotische toestanden die afgelopen weekend ontstonden toen de cafés en restaurants vanwege de extra coronamaatregelen om 22.00 uur de deuren sloten. Bij twee winkels in de binnenstad die 's avonds nog open waren verzamelde zich al snel een menigte klanten die toch nog aan alcohol probeerden te komen. In een aantal parken en rond een campusgebouw zorgden dronken jongeren voor overlast.

Parken verboden gebied

De komende weken is er in Utrecht na 22.00 uur niets meer te beleven. Vanaf woensdag zijn de parken 's nachts verboden gebied. Burgemeester Peter den Oudsten van Utrecht wil onder meer regelmatig politieagenten en handhavers laten surveilleren. "We hopen dat jongeren hun verantwoordelijkheid nemen", zei hij in UNieuws van RTV Utrecht. "Ze moeten echt meehelpen om het virus te bedwingen."
Utrecht sluit winkels op uitgaansavonden na 22.00 uur, ook parken dicht
De burgemeester benadrukt dat de lokale afspraken en maatregelen bedoeld zijn om de verspreiding van het coronavirus te remmen. "Als de cijfers blijven oplopen en dit niet voldoende blijkt te zijn, dan vrees ik dat we voor veel draconischer maatregelen komen te staan dan nu."

Geen enkele winkel meer open

Afgelopen weekend gingen direct al stemmen op om de drankverkoop in supermarkten en avondwinkels in Utrecht aan banden te leggen. De gemeente kiest er nu in overleg met de ondernemers voor om op uitgaansavonden geen enkele winkel meer open te houden.
Vanuit de horeca werd direct al gewaarschuwd voor wantoestanden zodra de landelijk opgelegde vervroegde sluiting van cafés en restaurants zou ingaan. "In Utrecht, waar geen sluitingstijden zijn, gaat iedereen in één keer naar buiten op een tijdstip dat mensen nog niet zijn uitgepraat", zei Den Oudsten op tv. "Dan kan dit dus gebeuren. Als iedereen rustig naar huis gaat dan werkt de 22.00-uurregel. Hier werkte het het afgelopen weekend contraproductief."

'Op vrijdagavond kwam de drukte'

Nawal Harpin, eigenaar supermarkt Boons aan de Ganzenmarkt in de binnenstad van Utrecht, kan erover meepraten. "Tot en met donderdag hadden we eigenlijk geen last van de horecasluiting", zei blikte hij vanmorgen op Radio M Utrecht terug. "Op vrijdagavond kwam de drukte, dus op zaterdag ben ik er zelf gaan staan om de situatie te bekijken. Ik was verbaasd over wat ik zag en heb besloten de deuren te sluiten."
"Om een uur of tien ging het nog. Om vijf over tien kwam de drukte en om tien over tien stonden er tachtig klanten binnen, deels voor drank en deels voor de gewone boodschappen. We mogen er maximaal honderd tegelijk toelaten, dus we hebben tegen kwart over tien besloten de deuren even te sluiten. Buiten ontstond meteen een grote menigte. Logisch: de kroegen en restaurants gingen dicht, iedereen gaat de straat op en waar beland je? De dichtstbijzijnde supermarkt."

Extra werk

Een verbod op de verkoop van alcohol zag Harpin niet zitten. "De caissières zijn druk zat met de leeftijdscontrole bij tabak en drank. Om na 22.00 uur ook nog iedereen te gaan controleren op alcohol betekent alleen maar extra werk, waardoor er bij de kassa agressie ontstaat. Als men weet dat de winkels dicht zijn, dan loopt iedereen netjes door naar huis."
Stijn Bronzwaer van café De Zaak zag zijn gasten zaterdagavond na sluiting linea recta naar de winkel van Harpin lopen. "De regel om vroeger te sluiten wordt de horeca opgelegd en dat begrijpen we, want het gaat om volksgezondheid. Dan is het heel gek als er om tien uur ergens anders nog wel alcohol gehaald kan worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.