Corona vandaag: meer maatregelen in Utrecht en opnieuw evenementen uitgesteld

PROVINCIE UTRECHT - Voor de tweede dag op rij zijn er in Nederland zijn er meer dan 4.000 coronabesmettingen en ook in onze regio sloeg het virus hard toe. Verschillende gemeenten nemen aanvullende maatregelen of denken daar over na. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Utrecht gooit 's avonds winkels en parken dicht

Avondwinkels en supermarkten in Utrecht gaan op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur dicht. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en de betrokken winkeliers. Verder kondigt de Veiligheidsregio Utrecht aan dat vanaf woensdag het Griftpark, het Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 en 6.00 uur worden afgesloten.
Utrecht reageert hiermee op de chaotische toestanden die afgelopen weekend ontstonden toen de cafés en restaurants vanwege de extra coronamaatregelen om 22.00 uur de deuren sloten. Bij twee winkels in de binnenstad die 's avonds nog open waren verzamelde zich al snel een menigte klanten die toch nog aan alcohol probeerden te komen.

Meer dan 4.000 coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal van 4581 mensen gehoord dat ze positief zijn getest op het nieuwe coronavirus. Dat is meer dan de 4007 nieuwe gevallen die zondag werden gemeld. Toen werd de grens van 4000 positieve tests voor de eerste keer gepasseerd en dat is nu weer zo. In de afgelopen zeven dagen kwamen bijna 26.000 positieve tests binnen.
In de stad Utrecht werden van zondagochtend tot maandagochtend 107 personen positief getest op het virus. In de gemeente Amsterdam nam het aantal gevallen toe met 347, in Den Haag met 268. Rotterdam was van de steden de koploper met 397 besmettingen.

Ziekenhuiscijfers provincie Utrecht

Het aantal coronapatiënten dat op de verpleegafdeling is sinds vrijdag fors gestegen. Daar liggen nu 53 patiënten, een stijging van 15. Het aantal patiënten op de ic-afdeling daalde juist van 17 naar 14.
Coronapatiënten Utrechtse ziekenhuizen, 5 oktober:

Diakonessenhuis: 2 op IC, 12 op verpleegafdeling
Meander Medisch Centrum: 3 op IC, 12 op verpleegafdeling
St. Antonius: 5 op IC, 18 op verpleegafdeling
UMC Utrecht: 4 op IC, 11 op verpleegafdeling

Veiligheidsberaad wil strakke landelijke regie bij nieuwe maatregelen

Het Veiligheidsberaad wil dat er een strakke, landelijke regie komt bij de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In het Veiligheidsberaad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's zitten. De burgemeesters kwamen vanavond bijeen in Utrecht.
De burgemeesters hebben verder geen concrete maatregelen afgesproken. Een eventuele mondkapjesplicht, waar sommige burgemeesters voorafgaand aan het overleg op hadden aangedrongen, is niet aan de orde geweest. Ook over een avondklok is het niet gegaan.
Wel zijn er afspraken gemaakt over de manier waarop de volgende stappen worden gezet in de strijd tegen het virus. De burgemeesters willen eerst het effect van de huidige maatregelen afwachten.

Waarschuwing voor nepnieuws

Het ministerie van Veiligheid en Justitie waarschuwt voor de verspreiding van nepnieuws. Op sociale media gaan verhalen rond dat er strengere maatregelen komen, waaronder een avondklok. Die informatie klopt niet, zegt het ministerie.

Kerken balen na Staphorsterdiensten

Kerken in de regio Utrecht balen, zij hebben het gevoel dat ze gestraft worden voor het gedrag van de Staphorster kerken. Daar waren afgelopen zondag meer dan 600 mensen bijeen die uit volle borst en zonder mondkapje met de psalmen meezongen.
Na overleg met minister Grapperhaus besloten de kerken tot een zelfopgelegd zangverbod en een maximum van dertig bezoekers. "U kunt rustig zeggen dat ik het ze heel erg kwalijk neem," zegt predikant Raymond de Hoop van de Protestantse kerk in Oudewater over de ophef die ontstond na de Staphorsterdiensten.

Zeven doden na coronabesmetting bij verpleeghuis in Leerdam

Zeven bewoners van een verzorgingshuis in Leerdam zijn overleden als gevolg van een corona-uitbraak in het huis. Half september meldde woonzorgcentrum Present al dat er sprake was van een coronacluster in het verpleeghuis aan het Meesplein in Leerdam.
Vorige week kwam de inspectie op bezoek bij het verpleeghuis. Die concludeerde dat er nog niet genoeg gewerkt met beschermende middelen en dat hygiënerichtlijnen onvoldoende gevolgd werden. Present zegt de bevindingen van de inspectie te onderschrijven en heeft inmiddels maatregelen genomen.

'Pas op dat het niet te druk wordt in natuurgebieden'

Staatsbosbeheer waarschuwt dat we moeten opletten dat het niet te druk wordt in natuurgebieden. Afgelopen weekend was het in veel natuurgebieden voller dan de weken ervoor.
Onder meer in Lage Vuursche waren er zoveel bezoekers, dat de gemeente Baarn enkele parkeerplaatsen sloot. De gemeente Baarn bekijkt daardoor nu de komende dagen of er aanvullende maatregelen moeten worden genomen om de drukte tegen te gaan.

ProRail: 'Dienstregeling in de knel'

ProRail kampt met een tekort aan verkeersleiders op sommige posten. Het treinverkeer kan hier hinder van gaan ondervinden, waarschuwt de spoorbeheerder. Verkeersleiders op het spoor zorgen ervoor dat er dag en nacht veilig treinen kunnen rijden.
Volgens ProRail is het aantal verkeersleiders al niet ruim en nu door het coronavirus meer medewerkers met milde klachten thuis moeten blijven, knelt het.

Vakantiebeurs paar maanden later

De Vakantiebeurs sluit aan in de lange lijst van evenementen die worden verplaatst. De beurs zou eigenlijk zoals altijd in januari plaatsvinden, maar wordt nu eenmalig verplaatst naar april volgend jaar.
Dat is onder meer besloten omdat de reissector verwacht dat we pas laat onze vakantie gaan boeken. De beurs staat nu op het programma van 8 tot en met 11 april. De locatie is nog steeds de Jaarbeurs in Utrecht.

'Meer maatregelen nodig als aantal besmettingen niet daalt'

Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag gezegd. Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.
Iets meer dan een week geleden gingen in acht regio's coronamaatregelen in en werden de beperkingen in de grote steden aangescherpt. Toen telde Nederland minder dan 3000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen naar ongeveer 4000.

Topamateurclubs willen geen wedstrijden zonder publiek

De topclubs in het amateurvoetbal voetballen liever niet dan dat ze voor lege tribunes moeten spelen. De clubs lopen veel inkomsten mis nu ze geen entree kunnen heffen en de kantines op slot blijven.
De technisch manager van Katwijk stelt dat de wedstrijden prima volgend jaar ingehaald kunnen worden. In de provincie Utrecht zijn onder meer GVV, Spakenburg en IJsselmeervogels het daar ook mee eens.

Mondkapjes zijn even wennen voor scholieren

Het is vandaag de eerste dag waarop het dringende advies voor scholieren geldt om een mondkapje te dragen. En dat is voor veel scholieren nog behoorlijk wennen.
Leerlingen Leidsche Rijn College: "Het is niet heel comfortabel, maar het went wel"

Studenten voor de klas

Het Christelijk College in Zeist schakelt studenten van de Universiteit Utrecht in. De studenten gaan geen lessen geven, maar staan wel in het klaslokaal om zo docenten te ondersteunen als die vanuit huis les moeten geven.
De student heeft dus vooral als taak om de leerlingen bij de les te houden en ervoor te zorgen dat ze meedoen. De school hoopt op deze manier lesuitval zoveel mogelijk te beperken nu in deze coronatijd ook het griepseizoen weer aanbreekt.

Volgelorganisaties waarschuwen voor wegwerpmondkapje

Wegwerpmondkapjes vormen een gevaar voor vogels, zeggen meerdere organisaties. Zelfs als de kapjes netjes in de prullenbak belanden, kunnen vogels en andere dieren erin verstrikt raken. De organisaties pleiten daarom voor herbruikbare mondkapjes.
Een woordvoerder van Sovon Vogelonderzoek Nederland zegt dat er in zijn netwerk al meerdere beelden rondgaan van vooral meeuwen die met hun pootjes verstrikt raken in de elastieken lusjes van mondkapjes. "Maar ook andere vogels die veel op straat te vinden zijn, zoals kauwen en stadsduiven, lopen een risico."

Burgemeesters praten over mondkapjes

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen vanavond weer bijeen in Utrecht. Op de agenda staan onder meer het dragen van een mondkapje en de effecten ervan.
Het verplichten van mondbescherming leverde een week geleden flinke discussie op onder de burgemeesters. Minister Ferd Grapperhaus schuift bij de vergadering aan.

Rijdend museum komt naar ouderen toe

Het museum naar kwetsbare ouderen brengen in plaats van de ouderen naar het museum brengen. Dat is het idee van de Museum Plus Bus, die vanaf dinsdag met veertien replica's van topstukken uit Nederlandse musea door het land langs senioren gaat.
Het gaat onder meer om Replica's van De Slaapkamer (1888) van Van Gogh, De bedreigde zwaan (ca. 1650) van Jan Asselijn en Victory Boogie Woogie (1942-1944) van Mondriaan. De stukken starten in de Week tegen Eenzaamheid bij een woon-zorglocatie in Amersfoort. In zes maanden tijd kan de bus, door een samenwerking met BankGiro Loterij, gratis vijftig locaties aandoen.

Maarten Paes verlaat trainingskamp Jong Oranje

Een tegenvaller voor doelman aarten Paes van FC Utrecht. Hij is positief op corona getest en moest daardoor voor aanvang het trainingskamp van Jong Oranje verlaten. Afgelopen vrijdag voor de wedstrijd tegen Heerenveen testte Paes nog negatief.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.