Renger lag in coma tijdens eerste coronagolf: '40 procent wordt nooit meer wakker'

PROVINCIE UTRECHT - "Het was heel eng. Je gaat in een week tijd van kerngezond naar doodziek." Renger de Bruin wordt in april ziek. Zijn vrouw lijkt een griepje onder de leden te hebben en ook Renger krijgt griepverschijnselen. Hij belandt binnen twee dagen op de intensive care van het Diakonessenhuis in Utrecht.
De Bruin wil graag zijn verhaal vertellen om mensen bewust te maken van wat COVID-19 met je kan doen ook al ben je kerngezond. "De vorige keer dat ik in het ziekenhuis lag was 62 jaar geleden toen mijn amandelen werden geknipt."
Renger: 'Ik had ook wel het besef dat het fout kon aflopen'
Als Renger ziek wordt, belt hij de huisarts. Op de vraag of hij ook benauwd is antwoord hij 'nee', maar een dag later heeft hij zijn zus aan de lijn en zij vindt hem kortademig klinken. De Bruin neemt het zekere voor het onzekere en belt opnieuw met de huisarts. Diezelfde dag nog ligt hij in de tent voor het Diakonessenhuis in Utrecht.

Intensive Care

De Bruin belandt op de intensive care. Hij is zo snel achteruit gegaan dat de arts hem in coma wil brengen. "Die arts zei: 'Ik ga u in een diepe slaap brengen, want het gaat niet goed met u.' Dat was dramatisch. Ik had ook wel het besef dat dit fout kon aflopen, want het is zo dat mensen die aan de beademing gaan, daarvan wordt 40 procent nooit meer wakker."
Met zijn vrouw en dochter heeft hij intussen nauwelijks contact. Vlak voor hij in coma wordt gebracht kan hij nog even met ze bellen. "Ze mochten natuurlijk niet bij me komen. Dat was moeilijk, maar dat FaceTime heeft wel geholpen." De Bruin geeft de code van zijn telefoon aan de verpleegkundige. Elke dag FaceTimen zijn verzorgers met zijn vrouw en dochter. Ook de artsen hebben dagelijks contact met het thuisfront om ze goed op de hoogte te houden van zijn vorderingen.

Na de coma

"Na drie dagen werd ik wakker in een grote zaal. Er was heel veel lawaai en piepende apparaten. Het was op de nood ic van het Diak. Ik voelde me vreselijk beroerd, naar en paniekerig." De Bruin voelt zich zo beroerd dat hij nog steeds denkt dat hij doodziek is, maar hij is al binnen drieëneenhalve dag weer wakker gemaakt omdat hij snel opknapte.
De Bruin denkt er steeds vaker aan terug, zeker nu het aantal besmettingen toeneemt. De vrees dat hij een tweede keer besmet raakt zit in zijn hoofd. "Het was een soort roller coaster. Je wordt steeds zieker en zieker Je realiseert je dat het fout kan aflopen en daarna had ik een enorm gevoel van opluchting dat het toch goed is afgelopen. Een enorm gevoel van dankbaarheid."
Het is coronabezinningsdag, een landelijke dag voor iedereen die door corona met verlies te maken kreeg. Onder de noemer 'aandacht voor elkaar' trapt premier Rutte vandaag een periode af waarbij het kabinet stil wil staan bij de gevolgen van de coronacrisis. In een verklaring schrijft de overheid: "In deze periode is aandacht voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. Het wordt ook een tijd waarin we vooruit gaan kijken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop?"

RTV Utrecht staat vandaag stil bij verhalen van mensen die door de coronacrisis een persoonlijk verlies hebben geleden of dat van dichtbij hebben meegemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.