Houten start met miljoenenrenovatie van Fort Honswijk

Wethouder Hilde de Groot overhandigt met architect Marco Bruijnes de sleutel aan het aannemingsbedrijf
Wethouder Hilde de Groot overhandigt met architect Marco Bruijnes de sleutel aan het aannemingsbedrijf © 't Pagthuijs te Houten
HOUTEN - De gemeente Houten is begonnen met de restauratie van Fort Honswijk. Tijdens de restauratie vervangt de aannemer kapotte bakstenen en slechte voegen en worden onder andere ramen, deuren, luiken, muren en daken hersteld.
De rijksmonumentale gebouwen zijn ongeveer 150 jaar oud; de bomvrije geschutstoren is zelfs al ongeveer 175 jaar oud. De restauratie van het fort is op 3 miljoen euro begroot. Daarvan wordt 2,35 miljoen euro betaald vanuit een subsidie van het Rijk. De gemeente Houten draagt de overige kosten.
Naar verwachting duurt de opknapbeurt tot eind oktober volgend jaar. Tijdens de werkzaamheden blijft het terrein van Fort Honswijk tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon open voor publiek. Wel zullen er soms delen van het terrein worden afgezet om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.
Na oplevering draagt de gemeente het fort in goede staat over aan de stichting Fort Honswijk die dit jaar is opgericht. De stichting wordt verantwoordelijk voor de exploitatie en herontwikkeling van het fort.
Houten heeft al jaren plannen om van het fort een toeristische trekpleister van formaat te maken. De gemeente kocht daarom in 2016 het fort voor een symbolisch bedrag. Omwonenden maakten daarna tegen de renovatieplannen bezwaar omdat zij schade aan de natuur en toenemende verkeersdrukte vreesden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.