Jongeren: Politiek moet meer doen tegen seksueel geweld en les geven over aangeven grenzen

© Pexels
UTRECHT - Jongeren willen dat er op school tijdens seksuele voorlichting verplicht les wordt gegeven over het herkennen en respecteren van grenzen. Ook vinden ze dat de overheid meer moet investeren in preventie van seksueel geweld en willen ze gratis anticonceptie voor iedereen.
Dat blijkt uit een peiling onder duizend jongeren van het Utrechtse kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 werd jongeren gevraagd wat de politiek in de nieuwe kabinetsperiode beter moet regelen als het gaat om relaties en seksualiteit.

Gratis anticonceptie

Driekwart van de jongeren wil dat de regering meer investeert in het voorkomen van seksueel geweld. Een meerderheid van tachtig procent van de jongeren vindt dat er meer les op scholen moet komen in het herkennen en respecteren van grenzen. Meer dan de helft (59 procent) vindt dat Nederland andere landen moet aanspreken als jongeren daar geen vrije keuzes mogen maken.
Daarnaast vroeg het kenniscentrum naar anticonceptie. Meer dan de helft (56 procent) gaf aan dat de abortuspil gratis verkrijgbaar moet zijn bij de huisarts. Driekwart van de jongeren wil dat anticonceptie gratis verkrijgbaar wordt door iedereen. Het voorkomen van seksueel geweld is voor de jongeren het belangrijkst. Daarna volgt de toegang tot gratis anticonceptie en het altijd toegang hebben tot abortus.

Campagnes

Het tegengaan van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot het voorlichten in het klaslokaal, legt Ton Coenen, directeur van Rutgers uit: "Meiden en jongens krijgen hier helaas op veel plekken mee te maken te maken: in het uitgaansleven, op werk en achter de voordeur. Dat kan grote impact maken en langdurige schade opleveren. Daarom moet er nu wat aan gedaan worden."
Wat kan de politiek doen? Volgens Coenen is het echt hoog tijd dat de nieuwe regering de preventie van seksueel geweld oppakt: "Denk aan goede seksuele voorlichting op alle scholen in Nederland, betere opleidingen voor betrokken professionals en publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.