Uitvaartondernemer Martin Hendericks over coronabezinningsdag: 'Kaarsje branden voor iedereen'

PROVINCIE UTRECHT - Samen even stilstaan bij de slachtoffers van corona biedt troost. Vandaag is het Nationale Bezinningsdag, een dag om de slachtoffers van covid-19 te herdenken. Uitvaartondernemer Martin Hendericks uit Vianen vindt zo'n herdenkingsdag heel belangrijk.
"Ik denk dat op het moment dat we met z'n allen even stil staan op zo'n dag. Dat we een kaarsje aansteken voor iedereen en dat er even extra aan ze gedacht wordt." Dan gaat het overigens niet alleen om de mensen die zijn overleden, maar ook om zieke mensen en mensen die op een andere manier slachteroffer zijn van de pandemie. Denk aan werklozen en ondernemers die hun bedrijf zijn kwijtgeraak, zegt Hendericks.
Je doet er alles aan om te kijken naar wat er wel allemaal kan binnen de regels
Martin Hendericks, uitvaartondernemer

Afscheid

Op een goeie manier afscheid nemen van je dierbare is heel belangrijk constateert Hendericks. Dat is voor nabestaanden van iemand met corona lastig. "Wij merken bijvoorbeeld dat als dingen fout zijn gegaan in het ziekenhuis, dan komen ze bij ons en dan zijn nabestaanden al zo panisch. Dan proberen we ze echt gerust te stellen van 'wat in het ziekenhuis gebeurd is, is in het ziekenhuis gebeurd en wij gaan gewoon zorgen voor een mooi afscheid'. Dan merk je dat mensen in de loop van de week al wat rustiger en wat kalmer worden en dat ze er later goed op terug kunnen kijken en verder kunnen."
Uitvaartondernemer Martin Hendericks

Uitvaart

Het uitvaartcentrum in Vianen heeft al vele uitvaarten georganiseerd voor slachtoffers van corona en dat was in het begin best wel even lastig. "Je doet er alles aan om te kijken naar wat er wel allemaal kan binnen de regels. Dat de nabestaanden, waar ze kunnen, nog helpen met verzorgen. Dat ze nog even kunnen helpen doordat ze iets kunnen aantrekken al zijn het maar de sokken."
Meerdere uitvaarten van coronaslachtoffers zijn Hendericks bijgebleven, zoals die van een echtpaar die beiden binnen een week overleden. "We hebben hier buiten onder de luifel twee kisten gehad, zodat mensen langs konden rijden. Nou dat is natuurlijk heel schrijnend. Hoewel de familie het ook heel troostend vond. Dit echtpaar was meer dan zestig jaar getrouwd en de nabestaanden zeiden 'het is eigenlijk ook heel mooi, ze zijn samen in het huwelijk getreden tot de dood hen zou scheiden en dat is nu binnen een week gebeurd'. Dus zij haalden daar wel troost uit."
Het is coronabezinningsdag, een landelijke dag voor iedereen die door corona met verlies te maken kreeg. Onder de noemer 'aandacht voor elkaar' trapt premier Rutte vandaag een periode af waarbij het kabinet stil wil staan bij de gevolgen van de coronacrisis. In een verklaring schrijft de overheid: "In deze periode is aandacht voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. Het wordt ook een tijd waarin we vooruit gaan kijken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop?"

RTV Utrecht staat vandaag stil bij verhalen van mensen die door de coronacrisis een persoonlijk verlies hebben geleden of dat van dichtbij hebben meegemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.