Ronald McDonald Huis viert dertigste verjaardag: 'Ouders zijn binnen een minuut in het ziekenhuis'

UTRECHT - Het is vandaag feest in het Utrechtse Ronald McDonald Huis. Het huis waar ouders van zieke kinderen kunnen overnachten bestaat vandaag dertig jaar. Ouders slapen vlakbij het Wilhelmina Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum om dichtbij hun zieke kind te kunnen zijn. Esther van Grol, finaliste van het programma Heel Holland Bakt, bakte voor de gelegenheid een grote taart.
Rita Visser zorgt al dertig jaar dat ouders, broertjes en zusjes tot rust kunnen komen in het Ronald McDonald Huis. Ze ontvangt de families, zorgt dat de kamers netjes zijn en heel veel koppen koffie. Haar eerste dag als vrijwilliger ging het huis open. "Ik weet nog we nog geen onderlakens hadden dus we hebben onderlakens uit het ziekenhuis geleend want er kwamen wel al gasten", zegt Rita.
Dertig jaar Ronald McDonald Huis in Utrecht
De kinderen kunnen vaak vanuit het ziekenhuis het Ronald McDonald Huis zien. Het is voor de kinderen geruststellend om te weten dat hun ouders dichtbij zijn. "Het is ook voor de ouders fijn om te weten dat ze snel bij hun kind kunnen zijn als er iets aan de hand is", vertelt Rita. "Ze trekken een jas over hun pyjama aan en ze zijn binnen een minuut in het ziekenhuis. Dat geeft zoveel rust."

Wachtlijst

Het Ronald McDonald Huis maakt plannen om te kunnen uitbreiden. "We zitten bijna altijd vol. Soms hebben we wachtlijsten dus de nood is hoog en we willen graag elke ouder tegemoetkomen en hun een verblijf kunnen bieden in ons huis", zegt manager Agatha Kleis.
Het Prinses Maximacentrum is ondertussen het grootste centrum voor kinderoncologie in Europa. "We verwachten dus ook dat er steeds meer patiënten uit het buitenland zullen worden opgenomen dus die vraag zal stijgen." Kleis hoopt dat de plannen binnenkort uitgevoerd kunnen worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.