Corona vandaag: geen speciale corona-afdeling in het St. Antonius Ziekenhuis en corona houdt huis in horecabranche

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
PROVINCIE UTRECHT - Ook in de provincie Utrecht blijft het aantal mensen met een coronabesmetting flink oplopen. Of we nou willen of niet, corona maakt onderdeel uit van het dagelijkse leven. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in onze regio.

De cijfers

Het is weer dinsdag en dat betekent tijd voor een cijfer-update van het RIVM. En dat is iets waar we niet vrolijk van worden: er zijn 2492 nieuwe besmettingen in de provincie. Vorige week waren dat er nog 1620 en die week daarvoor 1127.
De top vijf van Utrechtse gemeenten.
De top vijf van Utrechtse gemeenten. © RTV Utrecht
Het aantal ziekenhuisopnames steeg met twee naar achttien en afgelopen week zijn er vier mensen overleden door het virus. Vorige week stond dat aantal nog op nul.

Coronabezinningsdag

Maar wie gaan er nou schuil achter al die cijfers die we voorbij zien komen? Vaak blijft dat verborgen maar vandaag is coronabezinningsdag en krijgen de slachtoffers een gezicht.
Onder de noemer 'aandacht voor elkaar' trapte premier Rutte vandaag een periode af waarbij het kabinet stil wil staan bij de gevolgen van de coronacrisis.
In een verklaring schrijft de overheid: "In deze periode is aandacht voor elkaars verdriet, teleurstellingen en andere gevolgen die mensen ervaren door corona. Het wordt ook een tijd waarin we vooruit gaan kijken: hoe helpen we elkaar hier doorheen en weer bovenop?"
Op RTV Utrecht vertelt Shari over haar man Christian die overleed door corona:
Shari kijkt terug op de periode waarin ze haar man verloor

Horeca beroepsgroep met meeste positieve testen

Van alle horecamedewerkers die zich vanaf juni lieten testen op corona, heeft één op de twintig het virus opgelopen. Daarmee is de horeca de beroepsgroep met het hoogste percentage positieve tests. Dat meldt BNR op basis van analyses die het maakte van cijfers van het RIVM. Vakbond FNV Horeca zegt de cijfers serieus te nemen, maar ze ook in perspectief te plaatsen.
"Een groot deel van het horecapersoneel is jong, en komt elkaar ook op andere plekken tegen, bijvoorbeeld thuis", zegt FNV-bestuurder Edwin Vlek. "Het wil dus niet zeggen dat zij ook daadwerkelijk besmet zijn geraakt in de horeca."
Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland ( KHN) zegt vandaag dat de horeca "onderdeel van de oplossing is, geen oorzaak van het probleem". Volgens KHN is het in de horeca juist veilig, en is er slechts een besmettingskans van 0,001 procent. "Horecaondernemers en hun medewerkers volgen strenge protocollen en doen er dagelijks alles aan om hun gasten een veilige en gastvrije ervaring te bieden."

Overleg met kerken

Iedereen kan zich het verhaal van het weekend nog wel voor de geest halen: bomvolle kerkdiensten in Staphorst. Het regende kritiek en ook veel Utrechtse kerken waren boos en teleurgesteld.
Na het weekend greep minister Grapperhaus in: er mogen diensten met nog maar 30 mensen gehouden worden en zingen is uit den boze.Dit was tegen het zere been van de SGP en de ChristenUnie.
Deze christelijke partijen willen toch kijken of er toch nog maatwerk mogelijk is. Grapperhaus staat open voor dit verzoek en vrijdag spreekt hij weer met religieuze koepelorganisaties over de impact van het coronavirus op hun geloofsgemeenschappen.

Utrechtse moskeeën

Utrechtse moskeeën juichen dat overleg van minister Grapperhaus alleen maar toe. Ze zijn namelijk ook toe aan duidelijkheid.
"Stop met al die adviezen en maak gewoon hard beleid. Wil de overheid dertig mensen in een moskee? Zeg dan dat het moet. Wij kunnen niet werken met vrijblijvende adviezen", aldus Karim Ennahachi van de Sayidina Ibrahim moskee.

Speciale afdeling voor coronapatiënten of juist toch niet?

Het Diakonessenhuis in Utrecht heeft weer een aparte afdeling ingericht voor patiënten met covid-19. Daar liggen op dit moment negen mensen geïsoleerd. Twee andere coronapatiënten liggen op de intensive care.
Op een zogenoemde 'cohortafdeling' kunnen patiënten efficiënter worden behandeld, laat woordvoerder Arian Kuil weten. Het Diak is niet het eerste ziekenhuis dat aan het opschalen is. Eerder deed het Meander Medisch Centrum in Amersfoort het al, net als het UMC in Utrecht.
De corona-afdeling in het UMC Utrecht.
De corona-afdeling in het UMC Utrecht. © RTV Utrecht
St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft juist geen speciale corona-afdeling ingericht. Allen op de IC worden corona-patiënten verpleegd op een geïsoleerde afdeling op. Dat is onder meer op uitdrukkelijk verzoek van de verpleging.
"Doordat wij de patiënten decentraal verplegen, kunnen we de reguliere patiëntenzorg zoveel als mogelijk door laten gaan. We hoeven dan namelijk geen medewerkers van reguliere afdelingen weg te halen, waardoor deze teams minder patiëntenzorg kunnen verlenen", aldus woordvoerder Sandra van Dulmen in antwoord op vragen van RTV Utrecht.

Mondkapje

En dan met name kun je het dragen verplichten? De burgemeesters van een aantal grote steden zijn voor een mondkapjesplicht, maar wachten op het kabinet voor het instellen van zo'n verplichting.
Ondertussen wil burgemeester Den Oudsten van Utrecht zich niet mengen in de discussie. "Utrecht volgt het landelijke beleid", aldus een woordvoerder. "Ook als het kabinet niet overgaat tot een verplichting, maar het houdt bij een dringend advies, staat Utrecht daar achter."

Justitiële inrichtingen

Hoewel het nog geen plicht is om een (niet-medisch)mondkapje te dragen, gaat dat in de gevangenis en andere justitiële inrichtingen toch gebeuren. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister Dekker het volgende: "Dienst Justitiële Inrichtingen heeft hiertoe besloten omdat juist medewerkers en bezoekers frequent in en uit de inrichtingen gaan en ondanks de genomen maatregelen het virus toch mee naar binnen kunnen nemen."
Vooralsnog gaat het alleen om medewerkers en niet om gevangenen of justitiabelen zoals de minister dat omschrijft. "Allereerst vanwege de veiligheid binnen de inrichting: het is voor medewerkers van DJI belangrijk om justitiabelen te kunnen identificeren en om, op basis van hun gelaatsuitdrukkingen, hun gemoedstoestand in te kunnen schatten. Daar komt bij dat nieuwe justitiabelen bij binnenkomst reeds acht dagen in afzondering zijn geplaatst."
Naast het dragen van mondkapjes worden er ook andere maatregelen genomen zoals het beperken van de mogelijkheden om met onbegeleid verlof te gaan en het bezoek vindt, na een gezondheidscheck, plaats achter plexiglas.
Een overzicht van de provincie.
Een overzicht van de provincie. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.