Podcast Stadhuisplein: 'Schande dat Nedereindse Plas niet gesaneerd wordt'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het is verschrikkelijk dat de Nedereindse Plas niet gesaneerd wordt. Dat zegt Anne Sasbrink van de Partij voor de Dieren in de maandelijkse podcast Stadhuisplein Utrecht. Zij zegt verbaasd en geschrokken te zijn dat haar partij de enige is die wil dat de plas gesaneerd wordt. Oud-wethouder Yet van den Bergh kocht de plas destijds van aannemer. En dat blijkt dus een miskoop te zijn.
Volgens Anne Sasbrink is het enige juiste woord over wat er is gebeurd 'verschrikkelijk'. Ook over de aankoop van de plas is ze ontzet: "Ik sta met klapperende oren te luisteren. Je koopt dus een kat in de zak, want je hebt geen flauw benul wat voor troep er in die plas ligt. Die aannemer komt er zo mooi mee weg." Yet van den Bergh erkent dat er veel mis is met de plas, over het storten van afval in de plas zegt de oud-wethouder: "In het verleden was dit de manier om met afval om te gaan. Dat het niet deugt en dat we achteraf spijt hebben, ben ik volkomen met jullie eens." Toch heeft ze geen spijt van de aankoop. Alleen op die manier was het mogelijk om Rijkssteun te krijgen voor de sanering. Dat moest met zand en klei gebeuren, maar dat werd een fiasco. Van den Bergh: "Toen leek het de beste oplossing volgens diverse deskundigen."

Andere keuzes

In de podcast is verder aandacht voor de begroting, die het college vorige week presenteerde. In vroegere tijden kregen journalisten en raadsleden die begroting onder embargo een aantal dagen van te voren. Tijdens dat embargo mochten ze er niet over publiceren en er ook niet over praten. Maar zo konden ze zich voorbereiden, en bij de presentatie gerichte vragen stellen. Het huidige college wil de stukken niet onder embargo verstrekken, en dus kunnen journalisten geen kritische vragen stellen aan wethouder Anke Klein (D66) van financiën. Het panel vindt dat idioot. Jos van Sambeek: "De manier van communiceren van gemeentes in het hele land, wordt op een schandalige manier beperkt. Alleen al die uit de klauwen gelopen communicatieafdelingen die communicatie alleen maar tegenhouden."
De deuren van die rode trams konden niet open omdat de perrons te hoog waren.
Jos van Sambeek - Journalist
Anne Sasbrink van de Partij voor de Dieren heeft ook een inhoudelijke mening over de begroting: "Ik zou de OZB differentiëren, ik zou kiezen voor de vervuiler betaalt. Dus differentiëren naar duurzaamheid van huizen en auto's." Yet van den Bergh maakt zich boos over de verhoging van de hondenbelasting. "Dat is een belasting uit de tijd van de trekhond." Jos van Sambeek denkt dat de lokale journalistiek wordt uitgehold door een bezuiniging van 66 procent op de lokale omroep. "Voor dat geld kan je geen lokale radio en TV maken." De journalist vraagt zich wel af of je met de huidige regels rond de licentie het geld mag gebruiken om een website in de lucht te houden.

Weense trams

De tram van Utrecht naar Nieuwegein en IJsselstein rijdt niet, dat komt doordat de provincie vergeten is om de juiste vergunningen aan te vragen. Het panel vindt dat knullig. Het valt gedeputeerde Arne Schaddelee niet aan te rekenen, vinden zij. Maar er zou wel eens een grote schoonmaak moeten door het ambtenarencorps bij de provincie, die al decennia achter elkaar blunder op blunder stapelt. Van Sambeek: "Dat begon al met de aanschaf van de Weense Trams, die rode dingen. Daar was niet goed over nagedacht, de deuren konden niet open omdat de perrons te hoog waren."
Beluister hieronder de hele podcast:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.