RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vragenvuur voor wethouder in stadsgesprek over aardwarmte: 'Waarom in Nieuwegein?'

1/3
NIEUWEGEIN - Waarom wil de gemeente aardwarmte erdoorheen drukken? Waarom laten we de sector stagelopen in Nieuwegein? Wordt er informatie tegen de borst gehouden? Het is een greep uit de vragen die GroenLinks-wethouder Marieke Schouten dinsdagavond voor haar kiezen kreeg. Tijdens een online talkshow uitten inwoners opnieuw hun zorgen over het mogelijk boren naar aardwarmte in Nieuwegein.

Op Radio M Utrecht blikte wethouder Schouten vanmorgen terug op het stadsgesprek


Met een reeks stadsgesprekken tijdens de zogenoemde Warmteweken hoopt de gemeente die zorgen weg te nemen. "We doen het alleen als het veilig en verantwoord is", benadrukt Schouten meermaals. Ze is verantwoordelijk voor de energietransitie in de stad en ziet in het boren naar aardwarmte, ofwel geothermie, een kansrijk duurzaam alternatief voor olie en gas. Nieuwegein wil in 2040 energieneutraal zijn.

Kans op aardbevingen
Al gauw komen echter vragen binnen over de risico's: hoe veilig is boren naar aardwarmte in de stad? Er is een kans op aardbevingen. Die is weliswaar klein, maar 'moet je dat risico lopen dichtbij de huizen?', vraagt een inwoner zich af. Expert op het gebied van geothermie, Herman Exalto, zit ook aan tafel en zegt daarop: "Als je een aardwarmteproject doet, dan doe je dat alleen als het veilig kan."

Animatie: zo werkt aardwarmte.


Waarom laten we de sector stagelopen in Nieuwegein?"
Vraag van inwoner

"Dat dachten ze in Groningen ook", brengt presentator Donatello Piras daartegenin. Waarop Exalto vervolgt: "Daar hebben we dan ook veel van geleerd." Hij legt uit dat het boren naar aardwarmte iets anders is dan gaswinning. Bij aardwarmte wordt namelijk niets onttrokken uit de bodem, waardoor - zo zegt Exalto - de risico's op bevingen vele malen kleiner zijn. Extreem klein zelfs, aldus Exalto. "Maar ik snap dat mensen de link leggen", voegt hij eraan toe.

Veel inwoners vragen zich af waarom juist Nieuwegein in beeld is om te boren naar aardwarmte. Via een speciale website kunnen ze zich mengen in het gesprek aan tafel. De teller van het aantal vragen loopt in rap tempo op tot 197 na een uur. "Waarom laten we de sector stagelopen in Nieuwegein?", vraagt iemand zich af, doelend op het feit dat boren naar aardwarmte in Nederland in vergelijking met het buitenland nog in de kinderschoenen staat.

Onderzoek en toezicht
De deskundigen aan tafel en de wethouder proberen daarop duidelijk te maken dat het 'gefaseerd' gaat. "Dat is een heel belangrijk woord", aldus Marieke Schouten. "We zitten nu in de onderzoeksfase." Dit najaar komt de beste locatie voor het boren naar aardwarmte naar boven. Dan volgen nog meer onderzoeken, onder meer op het gebied van veiligheid. Die worden getoetst door Staatstoezicht op de Mijnen, de toezichthouder. Na de vergunningsaanvraag gaat de eerste boor op z'n vroegst in 2022 de grond in.
In Utrecht en Nieuwegein is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar een geschikte locatie voor het boren naar aardwarmte. Van de vijf beoogde plekken, zijn er inmiddels nog drie over. Het gaat in Nieuwegein om een locatie bij de tramremise en bij de tennisbaan aan de Zuidstedeweg. Ook polder Rijnenburg in Utrecht staat nog op de lijst. Dit najaar wordt de beste locatie aangewezen. In december beslist de gemeenteraad of het onderzoek naar aardwarmteboringen op die plek verder kan gaan.


Ik vind het niet veilig. De sector is nog niet op orde."
Martin van Nieuwenhoven, inwoner

Aan tafel zit ook inwoner Martin van Nieuwenhoven. Hij is kritisch op de ambities van zijn stad. "De sector is nog niet op orde", zegt hij. "Ik vind het niet veilig." Hij schermt met rapporten van Staatstoezicht op de Mijnen, dat eerder waarschuwde voor lekkages in aardwarmteputten. De metalen buizen die het water oppompen, zouden last hebben van roest. Daardoor kunnen vervuilende stoffen de bodem verontreinigen. Echter is de techniek inmiddels flink verbeterd, aldus de deskundigen aan tafel.

Vˇˇr verduurzaming
Van Nieuwenhoven vindt bovendien dat hij te weinig informatie krijgt om een afgewogen oordeel te kunnen vormen. Hij heeft het idee dat er informatie 'tegen de borst wordt gehouden'. "Ik ben voor verduurzaming, maar men moet geen oude schoenen wegwerpen voordat men nieuwe heeft", zegt hij. Wat dat betreft is enige overeenstemming in de discussie gevonden: de sprekers beamen dat duurzaamheid belangrijk is en dat het boren naar aardwarmte in Nieuwegein alleen door mag gaan als dat veilig kan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -