Labs zijn klaar voor 51.000 coronatesten, GGD heeft nog een week nodig

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - De Nederlandse testcapaciteit kan weer worden opgeschaald. Laboratoria hebben nu voldoende materialen om ruim 51.000 coronatests per dag te doen, meldt de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCDK).
Vergeleken met vorige week is dat een stijging van 20.000 tests per dag. Het betekent niet dat het meteen is gedaan met de lange wachttijd voor een test, want de GGD heeft nog zeker een week nodig om alle extra tests te kunnen afnemen in de teststraat. Bijkomend nadeel is dat er steeds meer mensen zijn met verkoudheidsklachten. De testvraag kan dus nog verder oplopen.
De GGD heeft een aantal opties om de tests af te nemen: openingstijden van bestaande testlocaties kunnen worden verruimd, in bepaalde teststraten kan tegelijkertijd meer getest gaan worden en een derde optie is het openen van nieuwe teststraten. Voor alle opties is extra personeel en logistiek nodig. De GGD spreekt bij de NOS van een 'mega-operatie'.
Inmiddels is ook meer bekend over coronasneltests. Twee van de vijf zijn inmiddels betrouwbaar gevonden. Ze vertellen binnen vijftien minuten of iemand besmet is of niet. Minister De Jonge denkt dat ze goed zijn te gebruiken in een snelteststraat voor mensen in het onderwijs of de zorg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.