Plan tegen sluipverkeer Bunnik stuit op protest ondernemers: 'Doodsteek voor buitengebied'

BUNNIK - De gemeente Bunnik wil het sluipverkeer van de snelweg en N-wegen tegengaan. Daarom zijn er plannen voor een spitsknip op de Achterdijk. Ondernemers zijn niet blij met het idee en vrezen veel klanten te verliezen. Ook klopt het verkeersbeeld niet, zeggen ze.
De bedoeling is om de Achterdijk tijdens de spitsuren (7-9 uur en 16-18 uur) tussen de Marsdijk en de Tureluurweg af te sluiten voor doorgaand autoverkeer. Wie het waarschuwingsbord negeert en toch doorrijdt wordt vastgelegd op camera en krijgt een bekeuring.
Het is één van de maatregelen die Bunnik, Houten en de provincie nemen om de leefbaarheid voor bewoners van het buitengebied te verbeteren. Ook moet het zo aantrekkelijker en veiliger worden om er te fietsen.
De Achterdijk in Bunnik.
De Achterdijk in Bunnik. © Google Maps

Ondernemer

"Dit plan is de doodsteek voor een levendig agrarisch buitengebied. Dat wordt hiermee kapotgemaakt", zegt Eveline Westeneng, eigenaar van Plattelandwinkel De Achterdijk en Westeneng's Koel- en Fruitbedrijf. De spitsknip komt vlak voor haar winkel. "Het is hier erg druk, zeker in de zomerperiode. Bezoekers van de plattelandswinkels en boerderijen kunnen hier straks niet meer terecht en dat is precies waar we op tegen zijn."
'Het buitengebied wordt kapotgemaakt'
Wethouder Ali Dekker en ondernemer Eveline Westeneng.
Wethouder Ali Dekker en ondernemer Eveline Westeneng. © RTV Utrecht
Volgens Westeneng is de drukte op de Achterdijk bovendien al afgenomen. "Toen we dit kochten stonden er files, maar die zijn nu weg. Dat er wat wordt gedaan om de verkeersveiligheid te verbeteren, is natuurlijk goed. Bijvoorbeeld met versmallingen of een fietsstraat, maar een spitsknip is echt geen goed plan. Er is bovendien altijd afgesproken dat eerst de oostelijke ontsluiting aangelegd zou worden en dat er dan opnieuw geteld zou worden om te kijken of een spitsknip nodig en realistisch was."

Wethouder

"Het is niet zo dat De Plattelandwinkel helemaal onbereikbaar wordt, het gaat alleen om de spitsuren", reageert wethouder Ali Dekker. Maar dat zijn juist de drukste momenten, werpt Westeneng tegen. "Zeker ook in kersentijd. Mensen komen dan uit hun werk en rijden even snel langs. Ze gaan er niet voor omrijden."
Dat het nu helemaal niet zo druk is bij de Achterdijk, beaamt de wethouder, maar de reden daarvoor is volgens haar evident. "Het is wat rustiger door de coronacrisis en het thuiswerken. Het beeld is nu dus niet representatief."
Bewoners van het gebied en sommige andere weggebruikers krijgen een ontheffing als het plan tegen sluipverkeer doorgaat. Hulpdiensten, agrarisch verkeer en fietsers kunnen altijd doorrijden. De spitsafsluiting zal op zijn vroegst over een jaar ingaan. Tot 28 oktober kunnen belanghebbenden bezwaar indienen.
'Het is niet zo dat De Plattelandwinkel helemaal onbereikbaar wordt'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.