47 schoolgebouwen in Utrecht moeten ventilatie verbeteren vanwege corona

© Pixabay
UTRECHT - In 47 schoolgebouwen in de gemeente Utrecht moeten aanpassingen worden gedaan aan de ventilatie. Het gaat om 32 permanente en 15 tijdelijke locaties. Bij 130 gebouwen is geen verdere actie nodig en geen één school hoeft de deuren te sluiten. Dat is de uitkomst van controles die de scholen (primair, speciaal - en voortgezet onderwijs) vanwege corona hebben laten uitvoeren op verzoek van het ministerie van Onderwijs.
Samen met een installatiedeskundige, de GGD en de schoolbesturen gaat de gemeente na welke maatregelen nu al getroffen kunnen worden en welke maatregelen om een meer structurele aanpak vragen.
Om te controleren of er voldoende frisse lucht is in de klaslokalen zullen in ieder geval CO2-meters worden ingezet. Docenten kunnen zelf nagaan of er sprake is van een normoverschrijding en of het dus nodig is om te luchten. De meters zijn besteld, maar hebben een lange levertijd nu de vraag groot is, laat het gemeentebestuur weten. Bij plaatsing van de CO2-meters wordt prioriteit gegeven aan schoolgebouwen die nog geen ventilatiesysteem hebben.
In panden die op een natuurlijke manier geventileerd worden, worden waar nodig en mogelijk extra ventilatiemogelijkheden toegevoegd. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het vervangen van dichte ramen door ramen die open kunnen of het plaatsen van een rooster boven een raam.
"Daar waar wel installaties aanwezig zijn, is al actie ondernomen en wordt nu continue maximaal geventileerd. Dit vraagt in deze periode ook extra aandacht van leerkrachten en leerlingen voor het openzetten van ramen en deuren op natuurlijke momenten zoals leswissels en pauzes", stelt de gemeente.
Vorige week werd bekend dat het ministerie 360 miljoen euro uittrekt voor ventilatieverbetering op scholen. "Wij zullen hier zeker gebruik van gaan maken. De aanpak zoals het ministerie aangeeft, sluit aan op de lijn die Utrecht al in gang gezet heeft. We bepalen samen met scholen de praktische en structurele vervolgstappen", aldus het college.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.