Boa-stagiairs als proef zonder begeleider de straat op

DE RONDE VENEN - Gemeenten zijn niet happig op het aannemen van boa-stagiairs. Handhavers hebben het te druk om ze aan het handje mee te nemen. Daarom start in De Ronde Venen een pilot, waarbij stagiairs zonder begeleider op pad gaan. In Mijdrecht houden ze een weesfietsenactie.
Sander (links) en Tim (rechts) labelen weesfietsen en fietswrakken.
Sander (links) en Tim (rechts) labelen weesfietsen en fietswrakken. © RTV Utrecht
"Lekke band, roest op het stuur, zadel kapot." Boa-stagiair Sander de Vries (21) pikt de fietswrakken er snel uit. Hij krijgt wat laatste tips van de beroepsmannen, maar gaat als student voortaan samen met een andere boa-student de straat op. Onderweg labelen ze fietswrakken, die binnenkort worden verwijderd.
Sander ziet het wel zitten om zelfstandig te surveilleren. "Het is heel leerzaam. Een begeleider kauwt anders alles voor." Hij werkt in een koppel samen met Tim. Een bevrijding, vindt hij. Bij eerdere stages zat hij zich regelmatig te vervelen op kantoor, omdat zijn begeleider het te druk had met het typen van verslagen.
Boa-stagiairs gaan als proef zonder begeleider de straat op.

Hoge werkdruk boa's

Dat de twee nu zonder begeleider buiten lopen, is eigenlijk uit nood geboren. Gemeenten nemen maar mondjesmaat boa-stagiairs aan. "Handhavers krijgen er steeds meer taken bij. Ze hebben het te druk", vertelt Hendrik de Knegt, stagecoördinator bij de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid aan het mboRijnland.
We willen graag dat boa's goed zijn opgeleid. Dan moet je daar als gemeente ook aan meewerken.
Maarten Divendal, burgemeester De Ronde Venen
De coronacrisis verergert het probleem. Toch vindt De Knegt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van scholen en gemeenten om stageplaatsen te creëren. "Veel gemeenten zijn in het hier en nu bezig, en niet met de toekomst. Er moet ook nieuwe aanwas komen."
Burgemeester Maarten Divendal is het daarmee eens. "Er is steeds meer behoefte aan boa's en we willen dat zij goed zijn opgeleid. Dan moet je daar als gemeente ook aan meewerken." Volgens de burgemeester kunnen de studenten bovendien andere jongeren goed aanspreken. "Daar leren wij weer van."
Weesfietsen en fietswrakken houden stallingsplekken bezet.
Weesfietsen en fietswrakken houden stallingsplekken bezet. © RTV Utrecht

Geen boetes

De stagiairs mogen overigens nog geen boetes uitdelen. Dat mag pas als ze zijn geslaagd en beëdigd tot buitengewoon opsporingsambtenaar. Ze gaan voorlopig af op de laagdrempelige meldingen, waarbij ze voor- en achteraf overleggen met een opleider. Als de pilot een succes blijkt, wordt het idee landelijk uitgerold.
Stagiair Sander voelt zich 'top' op zijn nieuwe stageplek. "Het is een en al leuk", zegt hij, terwijl hij de fietsen in de stalling naast de Rondweg inspecteert. Boa's zijn hem alleen al kwijt, voordat hij officieel hun collega wordt. Na het afronden van zijn opleiding tot boa, wil hij doorstromen naar de politieacademie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.