Minder gewone operaties en behandelingen in UMC Utrecht: 'Snelle en grote toestroom van coronapatiënten in de regio'

UTRECHT - Het UMC Utrecht schaalt een deel van de reguliere zorg af. Dat komt door de "snelle en grote toestroom" van coronapatiënten in de regio Utrecht. In het UMC Utrecht worden steeds meer coronapatiënten opgenomen en dat trekt een wissel op de andere afdelingen van het ziekenhuis. Het personeel van die afdelingen wordt ingezet op de speciale cohort-afdeling die vorige week dinsdag is geopend.
In eerste instantie schaalt het UMC Utrecht 10 tot 15 procent af, maar het ziekenhuis verwacht dat dit percentage snel omhoog gaat omdat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnamen ook snel oploopt. Uit de laatste cijfers blijkt dat er momenteel 20 coronapatiënten in het UMC Utrecht zijn opgenomen, 6 van hen liggen op de intensive care.
Het ziekenhuis begrijpt dat het vervelend is voor patiënten die wachten op een operatie of behandeling. "Voor onze patiënten die soms al een tijd wachten is dit een erg vervelende keuze die we noodgedwongen moeten maken", zegt voorzitter van de raad van bestuur Margriet Schneider. "De werkdruk is hoog en om goede en veilige zorg te leveren moeten wij op dit moment deze keuze maken. Om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk coronapatiënten kunnen opvangen, kijken we per patiënt heel zorgvuldig of het uitstellen van zorg medisch verantwoord is", aldus Schneider.
Patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben kunnen altijd in het UMC Utrecht terecht, zegt het ziekenhuis. Het gaat dan om patiënten bij wie een behandeling of operatie noodzakelijk is, bijvoorbeeld mensen met kanker. Maar ook mensen die een hartoperatie moeten onder gaan of psychiatrische behandeling nodig hebben kunnen nog steeds terecht in het UMC Utrecht.
Behandelingen die zonder blijvende schade uitgesteld kunnen worden, worden dus opgeschoven, zoals bij patiënten die een nieuwe heup of knie moeten krijgen.

Corona-afdeling

Het UMC Utrecht opende vorige week al een speciale corona-afdeling. Dat was een stuk eerder dan verwacht. "We dachten eigenlijk dat de tweede golf in november of december zou opkomen, maar het is nu al en dat valt ons tegen", zei het ziekenhuis toen. Op de cohort-afdeling worden alle patiënten met corona bij elkaar gelegd. Op die manier kan de verpleging efficiënter werken, waardoor er minder personeel en materiaal nodig is. Zo wil het ziekenhuis ook zorgen dat de reguliere zorg zo min mogelijk lijdt onder de tweede coronagolf.
Vorige week opende het UMC Utrecht de speciale cohort-afdeling voor de opvang van coronapatiënten

Andere ziekenhuizen

Het St. Antonius Ziekenhuis vangt op dit moment de meeste coronapatiënten in onze regio op; 5 patiënten liggen met covid op de intensive care, 19 anderen worden verzorgd op verpleegafdelingen. "We kunnen de drukte nog net aan", zegt woordvoerder Sandra van Dulmen. Deze week zijn er enkele niet-acute operaties uitgesteld, omdat ok-medewerkers vanwege de toename van coronapatienten moesten bijspringen.
Het ziekenhuis benadrukt dat de reguliere zorg over het algemeen nog gewoon doorgaat. Wel merken ze in het ziekenhuis dat het drukker wordt. "Op de spoedeisende hulp komen steeds meer mensen binnen met coronaklachten en ook merken we dat het op de IC langzaam maar zeker drukker wordt", aldus Van Dulmen.
De speciale cohort-afdeling in het UMC Utrecht werd vorige week al geopend.
De speciale cohort-afdeling in het UMC Utrecht werd vorige week al geopend. © RTV Utrecht
In het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Utrechtse Diakonessenhuis is de nood nog niet zo hoog, al nemen ook zij steeds meer nieuwe coronapatiënten op. In het Amersfoortse ziekenhuis zijn momenteel 21 mensen met corona opgenomen, 4 van hen liggen op de intensive care. Het Diak verzorgt volgens de laatste cijfers 14 coronapatiënten, waarvan 3 op de ic. In beide ziekenhuizen worden de patiënten opgevangen op speciaal ingerichte cohort-afdeling.
Invloed op de overige zorg heeft de stijging van het aantal coronapatiënten in het Meander en het Diakonessenhuis vooralsnog niet. "Op dit moment kunnen alle operaties en dagbehandelingen in ons ziekenhuis gewoon doorgaan. Alles loopt nog volgens planning", zegt woordvoerder Erik van Goor van het Meander. Ook in het Diak is het nog niet nodig om af te schalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.