Amersfoort boos over schrappen intercity naar Amsterdam CS

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht zijn boos over het voorgenomen plan om de directe intercityverbinding naar Amsterdam Centraal te schrappen. Vanaf 2029 zou de reiziger vanaf Amersfoort Centraal zijn aangewezen op een sprinter.
De wijziging is een gevolg van overleg tussen staatssecretaris Van Veldhoven en de bestuurders van de Metropool Regio Amsterdam. Daarin is gekeken naar het verbeteren van het openbaar vervoer van Schiphol naar Almere en Lelystad. Amersfoort lijkt daarbij het kind van de rekening te worden. De directe intercity rijdt dan alleen nog naar Amsterdam-Zuid en niet naar Amsterdam-Centraal.
Amersfoort, de regio Amersfoort en de provincie zijn niet blij met de gang van zaken. In een stevige brief noemen ze het besluit 'onzorgvuldig' en 'onwenselijk'. Daarnaast nemen ze het de staatssecretaris kwalijk dat ze niet betrokken zijn bij een besluit dat grote gevolgen heeft voor de stad en de regio.

Slecht nieuws

"Dit is bar slecht nieuws", zegt Amersfoortse verkeerswethouder Hans Buijtelaar. "Deze regio groeit en met die groei komt meer mobiliteit. Dan is het verstandig om te investeren in openbaar vervoer en dus in de trein. Als dat dan afgeschaald wordt, dan klopt er iets niet."
Wethouder Buijtelaar, provinciaal gedeputeerde Arne Schaddelee en regionaal portefeuillehouder Rob Metz leggen zich in de brief aan de staatssecretaris dan ook niet neer bij het besluit. De drie vragen Van Veldhoven het schrappen van de intercity uit te stellen. Een besluit daarover kan volgens hen alleen worden genomen aan de landelijke OV- en spoortafel, op 4 november, waar alle regio's vertegenwoordigd zijn.

Onder druk

De drie bestuurders wijzen erop dat de verbinding nu al onder druk staat, wat ook gevolgen heeft voor de verdere verbindingen naar het oosten en de intercity naar Berlijn. "Ik hoop dat ze tot inkeer komen", zegt Buijtelaar, "zodat Amersfoort op een serieuze manier verbonden is met Amsterdam en ook met Utrecht."
Volgens de wethouder staat de wijziging van de dienstregeling nu gepland voor 2029, maar is het zaak er nu al 'scherp op te zijn'. "Dat lijkt heel veel weg, maar beslissingen rond de trein worden genomen met een lange looptijd aan de voorkant. Als we nu niet opletten zitten we straks met de gebakken peren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.