UMC baalt van uitstellen zorg en roept op: 'Besluit eens een keertje niet naar de kroeg te gaan'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Artsen en verpleegkundigen in het UMC Utrecht werken zich momenteel een slag in de rondte om de tweede coronagolf te beheersen. Een deel van de reguliere zorg wordt uitgesteld, werd gisteren bekend. "We kunnen dit niet aan", zegt crisismanager Remco van Lunteren. "We moeten echt met z'n allen die regels gaan naleven."
"Mensen met epilepsie, of een zware rugoperatie..." Van Lunteren somt op wat voor behandelingen worden uitgesteld vanwege corona. "Die dingen kunnen wachten, maar aan de andere kant kan je het mensen amper aandoen."

Drukte

Door prioriteiten te stellen hoopt het UMC voor elkaar te krijgen dat alle spoedopnames door kunnen gaan. Dat het superdruk is in het ziekenhuis blijkt alleen al op de eerste hulp. "Patiënten moeten daar op dit moment soms al overnachten omdat we ze geen bed kunnen aanbieden", zegt Van Lunteren tegen Radio M Utrecht. "Dat is niet de zorg die we willen bieden."
Besluit eens een keertje niet naar de kroeg te gaan. Anders moeten we steeds verder afschalen.
Remco van Lunteren
Wat ook niet helpt in de drukke tijden is dat veel artsen en verpleegkundigen zich ziek moeten melden omdat ze corona hebben, of in contact zijn geweest met een besmet persoon.
Van Lunteren doet een emotionele oproep aan alle Nederlanders: hou je je niet aan de corona-regels, dan zorg je er indirect voor dat het UMC mensen geen medische zorg kan geven. "Besluit eens een keertje niet naar de kroeg te gaan. Anders moeten we steeds verder afschalen."
Mensen die een afspraak hebben met het UMC hoeven niet te bellen met de vraag of het nog wel doorgaat. "Wij bellen mensen op waarvan wij het medisch verantwoord vinden de operatie uit te stellen", zegt de crisismanager.
Remco van Lunteren is sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland crisismanager bij het Utrechtse ziekenhuis. Hij is een bekende in onze regio: van 2007 tot 2015 was hij gedeputeerde in de provincie Utrecht namens de VVD.
"Dit is niet de zorg die we willen bieden", zegt crisismanager Van Lunteren tegen Radio M Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.