Caloh Wagoh functioneerde volgens OM als een bedrijf met moord als core business

Justitieel complex Schiphol
Justitieel complex Schiphol © RTV Utrecht / Riks Ozinga
PROVINCIE UTRECHT - De moordorganisatie die outlaw motorclub Caloh Wagoh er op na zou hebben gehouden "functioneerde als een bedrijf, met een duidelijke structuur en hiërarchie". Dat zei het Openbaar Ministerie vandaag in een tussentijdse zitting in het proces 'Eris' in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.
Hoofdverdachte is Delano R. (50), voorman en oprichter van Caloh Wagoh. Hij nam volgens het OM contracten aan voor huurmoorden en zette deze uit bij moordcellen die hij aanstuurde. De in december in Dubai opgepakte Ridouan T. uit Vianen zou de belangrijkste 'klant' van de bende zijn geweest.

Moord als core business

Het Openbaar Ministerie zei vanmorgen dat het vermoorden van mensen tegen betaling de 'core business' was van R. en zijn kompanen. "Er werd onderhandeld over de prijs. Er werden gestolen auto's gebruikt, wapens geleverd, PGP-toestellen gebruikt. Slachtoffers werden geobserveerd, informatie werd uitgewisseld, moorden uitgevoerd, sporen gewist."
R. en zijn bende worden verdacht van een reeks huurmoorden, pogingen en voorbereidingen. Zeventien verdachten zitten vast. Vandaag worden de zaken tegen zeven van hen besproken. Het gaat onder meer om de zaak tegen hoofdverdachte R. Morgen komen de andere tien verdachten aan de beurt.
Volgens het OM hadden alle verdachten hun eigen rol in de organisatie. Een aanzienlijk deel wordt door het OM gezien als lid van de moordcommando's. "Zij observeerden, chauffeerden en voerden de moorden uit."

Kroongetuige

In het onderzoek maakt het Openbaar Ministerie gebruik van een kroongetuige, Tony de G. Hij heeft in 25 verklaringen details gegeven over hoe de criminele organisatie te werk ging en wie er betrokken waren bij een aantal concrete moordzaken.
De advocaten van de verdachten schilderen kroongetuige de G. als een onbetrouwbare cocaïneverslaafde man. "Hij heeft alles van horen zeggen", zegt de advocaat Jan-Hein Kuijpers. Zijn cliënt Marciano M. wordt verdacht van de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts.
"Mijn cliënt zit al vijf maanden vast op aantoonbaar verkeerde informatie. De kroongetuige zegt dat er twee schutters waren, maar het NFI zegt dat er maar één wapen is gebruikt. Dit is een hele rare gang van zaken."
Daarnaast zijn de advocaten boos omdat ze nog steeds niet de geluidsopnames van de verklaringen van de kroongetuige hebben kunnen beluisteren. Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat de schriftelijke weergave van de verklaringen niet overeenkomt met wat er op de opnames staat. Daarom wordt alles opnieuw uitgewerkt. Dat gaat nog heel lang duren. Advocaat Inez Weski: "Het OM moet deze opnames nu, of zo snel mogelijk, beschikbaar stellen."
Vanaf eind oktober staat een reeks verhoren van De G. gepland bij de rechter-commissaris. In december is de volgende zittingsdag gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.