RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Mulenga keert terug op Nederlandse velden


UTRECHT - Jacob Mulenga heeft een contract voor een jaar getekend bij Go Ahead Eagles. Daardoor keert de Zambiaanse Utrechter na zes jaar weer terug in het Nederlandse voetbal.

Mulenga, inmiddels 36 jaar, liep al een tijdje stage in Deventer. Go Ahead Eagles raakte overtuigd en bood Mulenga een contract aan. Hij was sinds januari zonder club, na zijn vertrek bij het Chinese Liaoning.

 Jacob Mulenga in de kleuren van the Eagles Jacob Mulenga in de kleuren van the Eagles | Foto: Henny Meyerink | Go Ahead Eagles

De 43-voudig international was vanaf 2009 bij FC Utrecht vijf seizoenen actief in de eredivisie. Daar speelde hij 93 wedstrijden waarin hij 37 keer scoorde. Mulenga maakte in de zomer van 2014 een transfer naar het Turkse Adana Demirspor en ging een halfjaar later aan de slag in China.

Mulenga trainde het afgelopen half jaar al regelmatig mee met clubs, veelal om zijn conditie op peil te houden. Zo was hij te vinden bij PVCV in Vleuten en het Utrechtse DHSC van trainer Gert Kruys. Mulenga gaf al eerder aan graag nog een keer in Nederland te voetballen. Ook koesterd hij plannen om in de toekomst een rol op zich te nemen bij FC Utrecht.

[Veel voetbalvolgers vragen zich of Mulenga niet te oud is voor een terugkeer. Go Ahead Eagles antwoorde daarop met een briljant filmpje]Mulenga voelt zich een gezegend man. Gezegend met zijn Nederlandse vrouw, zijn zoontje van negentien maanden en een tweede kind dat op komst is. Zo laat hij weten op de website van de club uit Deventer. Dankbaar is de Zambiaan ook voor het feit dat hij op 36-jarige leeftijd terugkeert in het Nederlandse profvoetbal, na eerder van 2009 tot 2014 voor FC Utrecht te hebben gespeeld. "Andere mensen zeggen dat ik altijd lach, maar ik beschouw het leven ook echt als een zegen", vertelt Mulenga. "Ik prijs mezelf gelukkig dat ik elke dag wakker word, op kan staan, kan lopen, gewoon m'n ding kan doen. Zeker in een tijd waarin mensen naasten verliezen in de strijd tegen het coronavirus, is dat voor mij een waardevol gegeven. Ik ben dankbaar en blij, hoe de dag ook verloopt. Als ik al bij ťťn persoon een lach op zijn gezicht kan toveren, dan is mijn dag geslaagd."

In Deventer hoopt hij dat te doen met zijn handelsmerk: scoren. In de nadagen van zijn voetballoopbaan beschouwt Mulenga het ook als zijn missie om de spelers van Go Ahead Eagles het juiste pad te wijzen. "Talentvolle jongens behoeden voor het maken van fouten. Op en buiten het veld. Als je jong bent, denk je alles te weten. Je hebt je eigen mening en denkt dat je eigen weg de enige weg is die naar succes leidt. I've been there and done that. Met mijn levenservaring kan ik spelers behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt toen ik jong was. Natuurlijk speel ik zelf ook graag, maar de jonge spelers in onze selectie hebben het grootste gedeelte van hun voetbalcarriŤre nog voor zich liggen. Ik wil hen daarom niet in de weg staan, maar juist helpen om zichzelf te verbeteren."

Traditieclub
Wat Mulenga verder aantrok aan Go Ahead Eagles, zijn de cultuur, tradities en ambities van de club. "Mouwen opstropen en hard werken. Je hoeft niet altijd de beste te zijn, maar wel altijd het beste uit jezelf halen en alles geven voor de club, de supporters en het team. Toen ik meer te weten kwam over Go Ahead Eagles en zijn supporters, wist ik gelijk dat ik op de juiste plek was beland. Ik zie potentie in de club en in dit team. Daar wil ik graag deel van uitmaken en helpen om alle culturen en karakters te implementeren op het veld. Of ik na mijn Utrechtse jaren inmiddels ook zelf typisch Nederlandse eigenschappen heb overgenomen? Ik fiets veel en eet broodjes bij de lunch, haha."

Link met het verleden
Go Ahead Eagles heeft ook een Utrechts tintje. Jan Willem van Dop is daar algemeen directeur. Van Dop leidde FC Utrecht van 2005 tot en met 2011. In die periode speelde Mulenga ook voor de club uit de Domstad.

Spelen over zeven dagen
Technisch manager Paul Bosvelt ziet Mulenga als een welkome versterking voor de eerste selectie van Go Ahead Eagles. "Jacob heeft in de periode dat hij mee heeft getraind een goede indruk op ons gemaakt. Hij voegt met zijn ervaring en specifieke kwaliteiten iets toe aan onze selectie." Nu alle contracten zijn getekend, begint het rondkrijgen van het papierwerk vanuit de Chinese voetbalbond, met als doel Jacob Mulenga speelgerechtigd te krijgen. Go Ahead Eagles verwacht dat hier de internationaal gestelde norm van zeven dagen overheen zal gaan.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -