Doodschieten Utrechter op Kanaalstraat was noodweer, wel straf voor vuurwapenbezit

© Micha van Eck
UTRECHT/AMERSFOORT - De 36-jarige Imad E. uit Amersfoort die vorig jaar Mohamed Daouaki (44) doodschoot in de Utrechtse Kanaalstraat krijgt daarvoor geen straf. De rechtbank volgt daarmee de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM betoogde dat de verdachte handelde uit noodweer. Wel moet E. de cel in voor verboden wapenbezit.
De Amersfoorter en de Utrechter hadden ruzie. Volgens de rechtbank leidde dat op de avond van 30 mei 2019 tot een confrontatie. Mohamed sloeg Imad en daarna gingen beiden uit elkaar. Op camerabeelden is te zien dat het slachtoffer anderhalf uur later met een groot mes op de verdachte af kwam. Imad schoot daarop Mohamed van dichtbij in zijn zij en raakte daardoor zijn longen. Het slachtoffer rende weg en bezweek kort daarna aan zijn verwondingen. Veel mensen waren getuige van de gruwelijke gebeurtenis op straat.
Volgens de rechtbank speelde het fatale schietincident zich in zes seconden af. Tijd om te vluchten of de aanval te ontwijken had Imad niet. Het is duidelijk dat Imad schuldig is aan doodslag, maar zijn leven was in gevaar en hij handelde naar het oordeel van de rechters dan ook uit noodweer.
Imad heeft toegegeven dat hij het vuurwapen waarmee hij Mohamed neerschoot al een paar weken bij zich droeg. Hij voelde zich bedreigd. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij koos voor een wapen en niet voor aangifte bij de politie. Hoewel het gebruik van het wapen in dit geval niet als strafbaar wordt gezien, is het bezit ervan dat wel degelijk. Daarom is Imad E. veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.