Is het een boek of niet? Bijzondere xylotheek op Kasteel Groeneveld

BAARN - Kasteel Groeneveld in Baarn lijkt een bijzondere verzameling boeken te hebben. Maar dat zijn het niet, al zien ze er wel zo uit. Het is geen bibliotheek, maar een xylotheek, rond 1800 handig voor studenten en een statussymbool voor mensen met veel geld. Het bestaat uit 147 delen.
De xylotheek van kasteel Groeneveld
De xylotheek van kasteel Groeneveld © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Een xylotheek is een houtverzameling van verschildende boomsoorten. Op de rug van het kistje is schors geplakt van een bepaalde boomsoort. En in het kistje zit informatie over de boom en dingen die kenmerkend zijn voor de boomsoort, zoals een blad en een vrucht.
Vrijwilliger Kees Bregman: "De houdbaarheid is heel lastig, het is dood materiaal dat vergaat. Daarom zijn xylotheken zo zeldzaam." Nu zit de xylotheek van kasteel Groenenveld in een geklimatiseerde kast met glas die UV-stralen tegenhoudt.
Blaadjes en vruchtjes laten zien welke boom in het kistje zit
Blaadjes en vruchtjes laten zien welke boom in het kistje zit © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Aan het begin van de 19e werd Lodewijk Napoleon, de broer van Napoleon Bonaparte, koning van Nederland. Kees Bregman: "Hij wilde aan het Nederlandsche volk laten zien dat hij meer was dan de zetbaas van zijn broer. Hij wilde iets goeds doen voor het land. Een van de dingen was dat hij 3 xylotheken heeft laten maken voor de 3 hogescholen die er in die tijd waren." Ze waren bedoeld voor studenten, die het konden gebruiken als studiemateriaal.
Unieke houtverzameling op kasteel Groeneveld
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.