Vragen van Utrechtse raad aan college over corona-tests, verkiezingen en daklozen

Archief.
Archief. © Pixabay
UTRECHT - De gemeenteraad van Utrecht heeft vandaag in het vragenuur uitgebreid gesproken over de invloed van corona op het leven in de stad. De raad had tientallen vragen aan het college. Die varieerden van vragen over de wachttijden bij het testen tot opmerkingen over de verkiezingen volgend jaar.
Tien partijen uit de gemeenteraad blijven zich zorgen maken over de lange wachttijden die er zijn om getest te worden. Het verbaast de raad dat de capaciteit bij laboratoria met 50.000 tests per dag is vergroot, maar dat de wachttijden niet afnemen.
Wethouder Eelco Eerenberg gaf aan dat het klopt dat er extra capaciteit is, maar dat het moeilijk is om de teststraten zo te organiseren dat ze daar ook gebruik van kunnen maken. "Het is een lastige logistieke operatie. Er is een grote diversiteit in werkwijze van de zestig verschillende laboratoria in het land. Per teststraat moet gekeken worden op het niveau van buisjes en hoe stickers geplakt moeten worden." De wethouder gaf aan dat het inregelen van de teststraten enkele dagen kost.

Teststraat in parkeergarage

Eerder zei het college dat de teststraat in de parkeergarage bij het UMC Utrecht gesloten en verplaatst zou worden maar dat is kennelijk niet gelukt. Eerenberg zei tijdens dit vragenuur dat er gekeken kan worden hoe de werkomstandigheden van het personeel in de garage verbeterd kunnen worden. Werken in die garage is met het huidige herfstweer namelijk geen pretje.

Stemmen

De VVD maakt zich zorgen over de verkiezingscampagne van volgend jaar. In maart gaat Nederland stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. De liberalen vrezen een tekort aan vrijwilligers in de stembureaus. Om veilig te stemmen, zijn er een kwart meer mensen nodig. Burgemeester Peter den Oudsten deelde die angst en gaf aan dat hij volgende week start met het werven van extra vrijwilligers.

Extra nachtopvang

De PvdA trekt zich het lot aan van daklozen in de stad. Sommigen van hen verblijven 's nachts in de grote parken maar die worden in verband met ongewenste feesten in de nacht afgesloten.
Wethouder Maarten van Ooijen geeft aan dat de politie, maatschappelijk werkers en BOA's extra aandacht hebben voor de daklozen. Zij zullen proberen om hen naar onderdak of de hulpverlening toe te leiden. Ook kijkt de wethouder naar extra noodlocaties voor de opvang van daklozen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.