Onderzoek naar manieren om groen op historische buitenplaatsen te behouden

Landgoed Maarsbergen
Landgoed Maarsbergen © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Historische buitenplaatsen en landgoederen in Utrecht hebben erg te lijden onder de steeds hetere zomers en nattere winters. En daarom wordt er nu 1,6 miljoen euro gestoken in een onderzoek om te ontdekken hoe landgoederen zoals bijvoorbeeld Pavia of Bornia in Zeist ook in de toekomst groen kunnen blijven.
Tegenwoordig regent het vaak langer, en is het in de zomer droger, dan vroeger. Dat heeft gevolgen voor het groen op historische buitenplaatsen in de regio. De stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) slaat daarom de handen ineen met provincies, gemeentes en waterschappen voor een onderzoek.
Op 150 buitenplaatsen en landgoederen in Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland worden de effecten van het extreme weer onder de loep genomen. Doel is manieren te vinden om het groen op de historische locaties door de klimaatverandering heen te loodsen.

Zeisterbos

In het Zeisterbos experimenteert Utrechts Landschap voor het onderzoek met de waterhuishouding. Vorig jaar was RTV Utrecht nog in dit bos toen het wekenlang geregend had. Toch was de natuur toen nog niet hersteld van de eerdere droogte, aldus hydroloog Niko Wanders. "We hebben wel hoosbuien gehad, maar die landen op het droge zand en spoelen snel weer weg", aldus Wanders. "Het water heeft niet de tijd om de grond in te trekken op de hoger gelegen delen waar alle planten staan. Water moet even stilstaan, het moet een plas zijn of even op een mooi vlak stuk blijven."

1,6 miljoen

In totaal wordt voor het onderzoek 1,6 miljoen euro uitgetrokken. Daarvan komt 653.000 euro uit een potje om erfgoed voor te bereiden op de toekomst. De rest komt van de provincie Utrecht (320.000 euro) en partners als de provincie Zuid-Holland, de provincie Gelderland, de gemeente Zeist, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, Utrechts Particulier Grondbezit en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.