Dierenrechtenorganisaties boos over provinciebesluit om zwanen af te schieten

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Animal Rights en Fauna4Life komen in actie tegen de provincie Utrecht. Die heeft besloten dat knobbelzwanen afgeschoten mogen worden, om schade aan landbouwgewassen te voorkomen. Dat voornemen valt volledig verkeerd bij de dierenrechtenorganisaties.
"De provincie Utrecht heeft toestemming gegeven om knobbelzwanen in bijna de hele provincie dood te schieten wegens schade aan gras", schrijft Animal Rights op haar website. De twee organisaties hebben formeel bezwaar aangetekend bij de rechter. "De afgelopen drie jaren zijn er in Utrecht maar liefst 2251 knobbelzwanen gedood. Als er niemand bezwaar aantekent, worden duizenden dieren zonder protest veroordeeld tot de kogel."

Schade aan grasland

De provincie Utrecht bevestigt dat er een "ontheffing voor het verjagen van knobbelzwanen, met wanneer noodzakelijk, ondersteunend afschot" is afgegeven. Dat zou op verzoek van Faunabeheereenheid Utrecht zijn gebeurd, in het kader van de Wet natuurbescherming. "Het gebruik van deze ontheffing is beperkt tot de momenten waarop knobbelzwanen schade veroorzaken aan grasland of dat daartoe aannemelijke dreiging bestaat", laat de provincie in een schriftelijke reactie aan RTV Utrecht weten. Als de groep zwanen groter is dan vijftien, mag maximaal 10 procent van de zwanen worden afgeschoten.

Andere zwanensoorten in gevaar

Volgens Animal Rights worden ook andere zwanensoorten door het afschot onnodig in gevaar gebracht. "Kleine zwanen, wilde zwanen en knobbelzwanen komen vaak in gemengde groepen voor. Het verschil tussen de drie soorten is moeilijk te zien. Hierdoor kunnen de soorten makkelijk met elkaar worden verward. Kleine zwanen en wilde zwanen zijn strikt beschermde soorten. Het opzettelijk doden, vangen of verstoren van deze diersoorten is verboden."
Eerder tekenden de organisaties ook al bezwaar aan tegen het afschieten van zwanen in Friesland. Daar draaide de provincie het besluit destijds terug. De provincie Utrecht laat weten in afwachting te zijn van de bezwaarschriftprocedure.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.