Lunetten laat zich niet tegenhouden door vrouwenbelager: inwoners samen op pad

UTRECHT - Het is al weken onderwerp van gesprek in de normaal gesproken veilige wijk Lunetten. In het grensgebied met Hoograven zijn de afgelopen periode meerdere vrouwen lastiggevallen. De schrik zit er goed in, maar de vrouwen in de wijk weigeren de angst te laten regeren. Ze hebben zich verenigd en lopen nu samen hard of fietsen samen naar hun werk.
Lunetten laat zich niet tegenhouden door vrouwenbelager: inwoners samen op pad
Eind september werd op het Houtensepad een vrouw van haar fiets getrokken door een man en mishandeld. Ze raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis. Een week eerder was ook een andere vrouw was in hetzelfde gebied ook al een andere vrouw lastig gevallen. Beide vrouwen maken het inmiddels naar omstandigheden goed, maar in de buurt zit de schrik er goed in.

'Constante staat van paniek'

Eliza durft sinds het nieuws over de vrouwenbelager niet meer alleen naar haar werk te fietsen in de vroege ochtend. Ze worstelt met een trauma op het gebied van seksueel misbruik dus het nieuws over de belaagde vrouwen raakt haar diep. "Ik raakte in een constante staat van paniek. Daar moest ik zien uit te komen", vertelt ze.
Op Facebook vroeg ze daarom of mensen met haar mee wilden fietsen. Daar kreeg ze veel reacties op. "Ik voelde me eerst een aansteller dat ik dit vroeg, maar ik moest me veilig voelen." Nu wordt ze naar werk gebracht door een kennis of fietst ze een andere route.
Er zijn gelukkig geen nieuwe incidenten geweest sinds 26 september.
Woordvoerder politie

Hardlopen

Ook Irma Werndly voelt zich door de incidenten niet meer veilig. "Ik ben niet bang uitgevallen maar ik heb twee dochters en een vrouw dus dan kruipt er toch in je achterhoofd: 'shit'. Ergens heb je zoiets van het zou mij ook kunnen overkomen", zegt zij.
Normaal gesproken loopt ze graag hard, maar nadat meerdere vrouwen waren lastiggevallen, voelde ze zich daar toch niet meer zo prettig bij. "Ik zeg niet dat alle mannen raar zijn, maar als ze raar zijn, zijn ze altijd sterker dan ik en dan ben ik toch de dupe."
Toch weigert Irma daardoor nu maar gewoon te stoppen met hardlopen. Via Facebook riep ze buurtbewoners op om met haar mee te lopen. Inmiddels sport ze samen met drie andere vrouwen. "Ik kan me voorstellen dat die angst vrouwen tegenhoudt om buiten te gaan sporten. Terwijl, als je ergens zelfverzekerd en sterk van wordt, dan is dat hardlopen", vertelt Irma. "Het is 2020. De ruimte is van iedereen. Vrouwen zouden zich hier geen zorgen over moeten maken. Als een ruimte voor ons onveilig wordt, dan moeten we het terugpakken. Met zijn allen."

Politie-onderzoek in volle gang

De politie laat weten dat het onderzoek naar de vrouwenbelager nog steeds loopt. "We onderzoeken tips die binnenkomen en hopen dat mensen die meer weten dat ook aan ons doorgeven. Dat kan mogelijk ook helpen om tot een duidelijk signalement te komen, dat hebben we nu niet."
Volgens een woordvoerder zijn er sinds 26 september geen nieuwe incidenten gemeld. Wel geldt nog altijd de oproep aan mensen om alert te zijn en zo mogelijk samen te fietsen. De politie zegt ook maatregelen genomen te hebben. "Onze maatregelen zijn lang niet altijd zichtbaar, maar die zijn er wel."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.