Lyke (25) is Provinciale Statenlid: 'Ik was bang dat iedereen dacht, wat doet zij hier'

UTRECHT - Witte sneakers, een spijkerbroek en een grote glimlach. "Het provinciebestuur stoffig? Nee joh!" Lyke Veen is met haar 25 jaar de jongste bestuurder van de Provinciale Staten van Utrecht. In maart 2019 werd het D66-lid verkozen.
Zich verkiesbaar stellen was "een wilde gok" want ze had nooit verwacht zo hoog op de lijst (nummer vijf) te eindigen. "Maar dan wordt je naam genoemd en weet je: nu is het écht."
Ondertussen zit de van origine Amersfoortse er ruim anderhalf jaar en heeft ze het "heel erg naar haar zin". Tijdens een ronde door het vrijwel lege provinciehuis vertelt ze dat ze haar draai ondertussen heeft gevonden. "Maar in het begin was het wel wennen", vertelt ze in deze video:
Lyke Veen (25) zit voor D66 in de Provinciale Staten.
Het onwennige gevoel had deels te maken met haar leeftijd. "Ik werd verkozen toen ik 23 was. En ik weet nog goed, dat ik op die eerste dag bang was dat iedereen zou denken 'wat doet zij hier?'". Ze lacht, want "gelukkig was dat helemaal niet zo". Nu weet ze: "ik heb evenveel recht om hier te zitten en te spreken als al mijn collega's."

Geboren Amersfoorter

Het is niet zo dat Lyke van kleins af aan politicus wilde worden, laat staan dat ze 'de provincie in' wilde. Het begon te kriebelen nadat ze als bestuursadviseur stage had gelopen bij de Gemeente Amsterdam. Want dat besturen, was dat ook niet iets voor haar? "Mijn ouders zeiden tegen me: ga het gewoon proberen. En de provinciale verkiezingen waren de eerstvolgende kans."
Ze kijkt door het raam. Vanaf deze hoogte is de stad Utrecht goed te zien. De provincie was ergens ook een logische keuze. Lyke is geboren in Amersfoort en studeerde in Utrecht.
Ik keek op en drie van de vier interruptiemicrofoons waren bezet. Toen dacht ik wel even: 'oh nee!'
Lyke Veen
Al met al kostte het zo'n half jaar om de "fijne kneepjes van het vak" onder de knie te krijgen. "Ik zocht heel erg naar mijn rol ten opzichte van de andere statenleden. Ik had minder ervaring. Hoe en wanneer kon ik op mijn strepen gaan staan? Laten zien waar ik voor sta? Ik ben niet zomaar een 23-jarig meisje, ik heb ook wat te melden en te doen hier."
Haar tweede speech in de Statenzaal herinnert ze zich nog goed. "Ik keek op en drie van de vier interruptiemicrofoons waren bezet. Toen dacht ik wel even: 'oh nee!'" "Maar later bedacht ik me: dit is wel waar ik het voor doe." Niet gek dat volgens Lyke het debatteren het leukste én mooiste is aan het werk.

'Ik doe het voor jongeren'

Voordat ze zich verkiesbaar stelde, had ze zich nooit heel erg in het provinciebestuur verdiept. "Het is een lastige bestuurslaag om te begrijpen. Ook ik wist niet precies wat in het provinciehuis gebeurde." Door zichzelf in het diepe te gooien, is ze daar nu wel achter. "De echte leerschool was om het gewoon te gaan doen. Dan ga je begrijpen hoe de provincie zijn rol écht invult."
En dan wordt het tijd om daar zelf iets mee te gaan doen, zegt ze. Het liefste voor jongeren. "Voor hen ben ik het bestuur in gegaan." Ze heeft zich gestort op onderwerpen als wonen, participatie en openbaar vervoer. "Dat zijn bij uitstek dossiers die voor hen van groot belang zijn." En voor zichzelf, voegt ze toe. Lyke vertelt dat ze binnenkort haar studentenhuis verruilt voor een appartement waardoor ze weet dat een huis vinden, niet zo maar lukt.
Wel moet ze leeftijdsgenoten opvallend vaak uitleggen wat ze nou precies voor werk doet. "Je wilt niet weten hoe vaak ik al heb gehoord: 'hé, jij zit toch in de gemeenteraad?'" Overigens vindt Lyke die vraag geen probleem. "Het belangrijkste is dat we die vragen durven te gaan stellen."
Ten slotte moeten jongeren meer bij het politieke proces worden betrokken. "Participatie, daar draait het om. Uiteindelijk is het beleid dat we hier maken vooral voor hen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.