Utrecht pronkt met superinclusieve Progress Pride vlag: 'Historisch moment'

© RTV Utrecht / Lisa van Dorrestein
UTRECHT - Trots wappert hij in de wind: de nieuwe Progress Pride vlag voor het stadskantoor van Utrecht. Elk jaar wordt tijdens het Utrecht Rainbow Festival de regenboogvlag gehesen, maar dit jaar is er een nieuwe alternatieve vlag, die nog inclusiever is.
Niet alleen de bekende regenboogkleuren zijn te zien op de nieuwe vlag, ook de kleuren zwart, bruin, blauw, roze en wit wapperen in de wind. Deze kleuren staan symbool voor personen van kleur, transgenders en non-binaire personen (die zich man noch vrouw voelen) en personen die leven met aids of hieraan zijn overleden.

Eindelijk erkenning

Fayaaz Joemmanbaks is als initiatiefnemer blij en vooral trots op de vlag. "Dit is zo'n historisch moment, ik kan het bijna niet geloven. Dit is een initiatief geweest vanuit de gemeenschap zelf, dat ze eindelijk erkend worden."
Joemmanbaks, die aangesloten is bij Colored Qollective, legt uit waarom deze vlag belangrijk is. "Dit gaat de gemeenschap veel doen omdat ze in het verleden het gevoel hebben gehad dat ze niet gezien worden en dat ze aan de kant geschoven worden. Nu deze vlag er is, zie ik mezelf letterlijk terug, als iemand van kleur met verschillende intersecties." Joemmanbaks identificeert zich als Surinaams-Hindoestaans, moslim en homoseksueel.

Wapperen door heel het land

Utrecht is de tweede stad waar deze Progress Pride vlag wappert, Amsterdam heeft de vlag al. Joemmanbaks hoopt dat meer steden het initiatief overnemen. "Wat mij betreft mag de vlag door het hele land hangen en kan Utrecht een voorbeeld zijn voor andere gemeentes."
Vandaag wordt ook de het Utrecht Rainbow Festival afgetrapt en wordt de campagne rondom een nieuw anti-discriminatiemeldpunt voor LHBTI+-ers gelanceerd. Vanwege het coronavirus gingen festiviteiten zoals de Walk of Love, het Midzomergracht festival en de Canal Pride dit voorjaar niet door. Tijdens het Utrecht Rainbow Festival gaan een aantal activiteiten alsnog door, in aangepaste vorm.
Ook de brandweer hijst vandaag de regenboogvlag.
Ook de brandweer hijst vandaag de regenboogvlag. © Instagram VRU

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.